Начало Новини Актуално Медиците от Стара Загора подготвят съдебни искове и ефективни протести за октомври

Медиците от Стара Загора подготвят съдебни искове и ефективни протести за октомври

Актуално

болница - Стара ЗагораЧерни ленти на реверите си в знак на протест срещу провежданата от правителството здравна политика слагат от днес лекарите в Старозагорско. Очаква се със символичния траурен символ да работят посветилите се на Хипократ в най-големите болници МБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" и Университетска МБАЛ, както и в здравните заведения в Казанлък, Чирпан и Раднево.

"Слагането на черни ленти обаче няма да реши проблема, хората в здравеопазването искат ефективни действия. Ще се съобразим с всички решения взети на 50-ия събор на Българския лекарски съюз, защото положението вече е драматично. Сега най-важната задача е да съберем колкото се може повече искови молби за неизплатените пари срещу Националната здравна каса. На 4 октомври представители на болниците ще внесат в съдилищата колективни искове срещу НЗОК за неизплатени суми," уточни д-р Живко Желязков от регианалната колегия на БЛС.
Старозагорският протест пък ще бъде на 11 октомври. Точно в 13,30 часа лекарите ще направят шествие до РЗОК и митинг пред Областната управа. Шествието ще тръгне от МБАЛ "Проф.д-р Ст.Киркович". На 15 октомври медиците от областта ще се влеят и в националният протест на лекарите в София.
Лекарите настояват парите от здравни вноски да бъдат отделени от фиска, т.е. те да не отиват във финансовото министерство, а директно за здраве.
"Здравната вноска не е данък, това са пари от вас и от нас, които директно трябва да се ползват в системата, а не да строим магистрали с тях", посочи основното искане към управляващите д-р Желязков. "Представителят на финансовото министрество обаче заяви пред събора, че догодина бюджетът на здравеопазването ще бъде още повече орязан. От вноските се очаква да се съберат 2,5 млрд.лв., т.е. едни 700 000 отново ще потънат някъде", недоволстват от съсловието.
Ако след 15 октомври не се приемат исканията им, стачката ще прерасне в безсрочен протест, уточниха от БЛС. В решението си за протести лекарите са подкрепени от синдикатите, пациентски организации, фармацевтите и медицинските сестри. Мотото на протестите ще е "Финансирането на здравеопазването – опасно за нашето здраве".

Информация: вестник Новината

Още новини