Начало Новини Актуално Медиците от Българския лекърски съюз в Стара Загора решава за стачките

Медиците от Българския лекърски съюз в Стара Загора решава за стачките

Актуално

На извънредно заседание на управителния съвет на РК на Българския лекърски съюз ще решим как ще се провеждат лекарските протести в Старозагоpска област. Свикал съм съвещанието за понеделник, 1 ноември, от 10 часа. Това съобщи председателят на съсловната организация в региона д-р Светослав Стоименов.

Според него за Стара Загора съвместно с Националния стачен комитет било решено протестите да са от 13 до 14 часа. Синдикалните структури по места в различните болнични заведения, съвместно със съсловната организация, имали пълно право да обмислят и да решат как да стачкуват.

Засега протестът ще е със спиране за час на работата в различните отделения на болничните заведения, в които могат да се включат представители освен на Лекарския съюз и други членове на съсловни организации, както и на пациентски структури.
И синдикалистите, и членовете на съсловните организации са категорични, че активните парични преводи в последните дни на октомври към здравните каси в 28-те района са заради планираните щафетни стачки на лекарите.
Исканията на синдикати и лекари са за премахване на делегираните бюджети, за спиране на промените в здравеопазването, докато не бъдат широко обсъдени и не получат обществен консенсус, за гарантиране заплатите на медиците на нивата от колективните трудови договори, да не се увеличава стажът за пенсии, да има нормални условия за специализация на младите лекари, да се възстанови общественото начало на управление на НЗОК, всички доходи от здравната вноска да са за разходи на Касата и медицинските услуги да са реално остойностени.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини