Начало Новини Актуално Медиците няма да протистират. Постигнато е споразумение с правителството

Медиците няма да протистират. Постигнато е споразумение с правителството

Актуално
лекари, протести

Министър-председателят Бойко Борисов, здравен министър Стефан Константинов, който положи клетва като министър днес и вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков подписаха с ръководството на Българския лекарски съюз споразумение, с което се гарантира, че парите от здравните вноски ще отиват само за здраве. Разговорите продължиха близо два часа.

След това беше обявено, че протестите на медиците, планирани за 15 октомври под мотото Финансирането на здравната система е опасно за вашето здраве, се отменят.
На 11 октомври ще има разяснителни мероприятия за лекарите, стана ясно от думите на председателя на БЛС Цветан Райчинов. По време на тях ще бъде обяснено на лекарите и обществото какво точно е било подписано днес. От думите на Райчинов стана ясно още, че всичко, което беше договорено по време на вчерашното заседание на лекарски съюз, е в договора.
Вчера премиерът заяви пред лекарите, че няма да се намалява размерa на здравната вноска и всичките 8%, които здравноосигурените плащат от заплатите си, ще се изразходват само за лечение, а не както е в момента - 2% от тях да отиват като резерв на Националната здравоосигурителна каса.

Парите за здраве се увеличават с 600 млн. лв. Досега всички правителства "шикалкавеха", но ние незабавно предприехме мерки, каза премиерът Борисов в МС, където беше подписано споразумението, предаде БТА. Борисов добави по повод това, което е правила тройната коалиция:
Впоследствие, когато излъгаха, че няма финансова криза, а идваха избори, на тях им трябваше да бъде много по-малък дефицитът, отколкото е. На практика парите от здравето, които стоят в БНБ, увеличават фискалния резерв и теоретично не се пипат, а вземат от другата страна от натрупания фискален резерв. Този трик са правили от предишното правителство. Той е много угоден за всяко едно правителство. Затова ние се разбрахме с БЛС, че към декември натрупаният резерв, за да не фалираме държавата и да не влезем в дефицит, отива в подкрепа на фискалния резерв.
По думите на премиера средствата за здраве за тази година, ще бъдат изплатени. По отношение на някои от дейностите, които биха могли да се платят от НЗОК, ще трябва да бъдат внесени законодателни промени.

Още новини