Начало Новини Актуално Медицинските шефове са солидарни и за протестните действия идния понеделник

Медицинските шефове са солидарни и за протестните действия идния понеделник

Актуално
болница

И управителите на болници от Старозагорска област участват в колективния иск срещу НЗОК. Вчера бе срокът, в който здравните заведения трябваше да подготвят исковите си молби за внасяне в Софийския градски съд за дължими суми за оказана болнична помощ по клинични пътеки от март до август.

Едно от първите лечебни заведения, което е пратило по куриер книжата си още в петък, е болницата в Чирпан, съобщи за "Новината" д-р Неделчо Тотев. "Неразплатените средства, които касата ни дължи от март, са за около 150 хил. лв.  Де факто към сумата трябва да се прибавят и парите за август, които искат да ни намалят с още 46 хил. лв. Положението вече е драматично, защото от петък, когато правителството обяви, че дава още 65 млн. за болниците, контрагентите ни звънят и си искат парите. Колкото и да им обясняваме, че държавата не ги е превела, те вече ни плашат със запор. Нашите задължения към фирми и доставчици са около 330-340 хил. лв., от които 180 хил. лв. вече са в просрочие. Като прибавим към тях и дължимите две заплати към персонала за август и септември, и сумата приближава половин милион", обясни д-р Тотев.
И най-голямата старозагорска болница МБАЛ "Проф. д-р Ст. Киркович" се включва в колективното внасяне на исковете, потвърди изп. директор д-р Николай Колев. По думите му, болницата си търси в съда неплатените над 1 млн. лв. от март до юли.
"Исковата молба е готова, забави ни подготвянето на доказателствения материал, който е много. Разбира се, че подкрепяме колегите, но ще внесем нашия иск в Районен съд, защото е за по-малка сума", увери шефът на МБАЛ в Гълъбово д-р Грозев. Болницата има да получава към 100 хил. лв. от началото на годината. Проблем пред повечето здравни заведения в региона е таксата от 4% върху исковата сума, която трябва да бъде внесена в съда, защото повечето няма откъде да я вземат.
Очаква се към колективния иск да се присъединят и заведенията в Казанлък, Раднево, УМБАЛ и др. Днес пък Регионалната колегия на Българския лекарски съюз свиква съвещание, за да обсъди протестните действия и шествието до Здравната каса идния понеделник, 11 октомври. До вчера от Общината все още не бяха дали разрешение за протеста.
По данни на РЗОК натрупаните досега задължения към болниците в региона са в размер на 3.3 млн. лв., а с парите за август се очаква те да минат 6 млн. лв. Недоволството в болничната сфера може да бъде потушено, след като бяха отпуснати допълнителни 65 милиона лева. Вчера обаче медиците все още нямаха индикации, че парите са стигнали до районните каси. "Вероятно ги превеждат през Страсбург за по-сигурно", недоволстваха болнични шефове. Те са категорични, че ще бъдат солидарни и ще се включат и в местния, и в националния протест.

Информация: вестник Новината

Още новини