Начало Новини Актуално Медици от Стара Загора слагат лентички в знак на протест

Медици от Стара Загора слагат лентички в знак на протест

Актуално

С трикольори на реверите ще работят в най-голямата старозагорска болница МБАЛ "Проф. д-р Ст. Киркович" от днес, съобщи синдикалният лидер на "Подкрепа" в болницата Петър Ялъмов. Нашият общ синдикален щаб излезе с решение и насрочи големия протест на старозагорските лекари за идния вторник от 12 часа на южния портал на МБАЛ.

На него ще присъстват конфедералният секретар, отговарящ за здравеопазването д-р Душков, д-р Пламен Радославов от КНСБ, председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов и д-р Тодора Вълчева, председател на Медицинската федерация", съобщи синдикалистът. Вече е започнала подготовката на плакатите и транспарантите, които ще бъдат издигнати по време на протеста. За всичките около 1000 души пък, които работят в МБАЛ, ще бъдат направени баджове с послание "Парите от здравни вноски да отиват за здраве", а още от днес ще бъдат раздадени и трикольорните лентички, които ще се носят на ревера, допълни Ялъмов.  
"При всички случаи ще излезем на протест, защото тенденцията на управляващите в държавата е да правят каквото си искат с парите от здравеопазване и с бюджета на Здравната каса. Сега дори искат да плащат и за ин витро през Здравната каса, а това ще ощети допълнително здравеопазването".
Иначе във втория ден от протестите, организирани от регионалната структура на БЛС в Стара Загора, в 13 часа пред портала на МБАЛ се събраха едва 30-ина лекари. Според прекъсналите работа, на част от колегите часът за демострация бил неудобен и били по отделенията си, други пък вероятно били разколебани от новия транш от 20 млн. лв., преведен от МЗ към болниците.
"Тези протести не са съгласувани със синдикатите и ние не участваме в организацията им", напомни Ялъмов, който въпреки това бе сред колегите си пред входа на болницата.
Както "Новината" съобщи, решението за едночасовия израз на недоволството на хората в бели престилки бе взето на извънредно заседание на УС на РК на Българския лекарски съюз в понеделник като част от националните щафетни протести срещу продължаващото недофинансиране на болничната медицинска помощ от страна на Министерството на финансите и преждевременното изчерпване на бюджетните лимити в болниците в страната.

Информация: вестник Новината

Още новини