Начало Новини Актуално Медици искат парите от Касата да вървят с пациентите

Медици искат парите от Касата да вървят с пациентите

Актуално

Ако се направи промяна на финансирането на лечебните заведения - да се плаща за преминали болни, това ще покаже къде сме ние и къде - конкуренцията. Много важно е обаче клиничните пътеки да се финансират напълно, а не 70%, както е сега. Въпросът за спешността също остава открит на този етап. А се знае, че само при нас в Стара Загора има Спешно отделение.

Така д-р Петър Атанасов, изпълнителен директор на МБАЛ Киркович, коментира идеята на новия шеф на НЗОК д-р Пламен Таушанов да бъде въведено финансиране за преминали случаи, като се премахнат досегашните фиксирани бюджети като неефективни, пише вестник Старозагорски новини.

Не бих искала да коментирам на този етап, защото все още не е ясно какво ще се случва и по кой начин ще се отделят спешните случаи от останалите например. Аз съм за по-засилен контрол в системата. А това, че има нови идеи, е добре, но по-важна е крайната им реализация, каза за медията ни Радка Демирева, началник-отдел Здравно осигуряване, бюджет и финанси в РЗОК - Стара Загора. До момента формирането на годишните бюджети става на база брой на клиничните пътеки и заплатените средства за дейности през септември, октомври и ноември, без надлимитните.

При евентуално въвеждане на подобен начин на финансиране средствата ще вървят заедно с пациента и така той ще определя коя болница е добра и коя - не. Ще се ограничи и появата на нови болници, които сега получават първоначален гарантиран бюджет от Касата въз основа на доста неясни критерии, които съществуват и в момента, уточни още в позицията си д-р Атанасов. Общоизвестен факт е, че в най-голямата болница в областта голямата част от задълженията, надхвърлящи 12 милиона лева, са свързани със спешната помощ и приема на здравнонеосигурени пациенти. Дали новият модел ще бъде въведен, с какви параметри и ще бъде ли по-добър от досегашния, времето ще покаже. По-важното е идеите в Здравната каса да са в защита на пациентите, болшинството от които не могат да си позволят лукса да ползват частни болници.

Още новини