Начало Новини Актуално Мебелното предприятие Средна гора АД възстановява производства и изнася продукция на 5 континента

Мебелното предприятие Средна гора АД възстановява производства и изнася продукция на 5 континента

Актуално

С възстановяване на производството до най-добрите нива от 2008 г. навлезе в настоящата година старозагорската мебелна фирма Средна гора АД. Заради овързаността си със световните пазари, бяхме сред първите, които понесохме ударите на световната криза. Надяваме се и първи да излезем от нея, прогнозира преди време изпълнителният директор Александър Палешутски.

Опитният мениджър е на този пост от 25 години. На първи април ще празнува юбилей. Целият му професионален път е свързан с мебелната промишленост.
От 30 г. Средна гора работи за световноизвестната шведска фирма Икеа. Над 98% от производството на предприятието се изнася в държави от петте континента. В момента фирмата произвежда предимно столове от бял бор и бук. Работи се с български материали, пише вестник Национална бизнес поща.

Среднодневното ни производство през изминалия месец беше 2298 стола. Същите резултати постигахме и през 2008 г., която за нас бе една от най-силните, обясни г-н Палешутски. В сравнение с 2009 г., когато бяхме паднали до 1200 стола, стоим значително по-добре, допълни той.
Заради кризата във фирмата е имало съкращения и работниците в нея са намалели от над 500 до 405 души. Двусменната работа обаче вече е възстановена. Допълнителните инвестиции в модернизация за 250 000 евро, оптимизирането на производството, разширяването на кооперираните доставки са част от предприетите мерки, благодарение на които и днес Средна гора продължава да стои добре на силно конкурентния мебелен пазар и да бъде предпочитан от Икеа партньор.

През септември, миналата година, фирмата отвори свой магазин в Стара Загора. В него на атрактивни цени се продават столове и маси с високо качество и модерен дизайн.
Чуждестранни партньори проявяват интерес и към едно от неосновните производства на предприятието - това на дървени кутии за вина. Италианска фирма съвсем наскоро е изявила намерение да изкупува по един тир от атрактивните опаковки месечно.

Още новини