Начало Новини Актуално МБАЛ Киркович върна живота на несретник. Болничните работници се опитват да му осигурят и ново бъдеще

МБАЛ Киркович върна живота на несретник. Болничните работници се опитват да му осигурят и ново бъдеще

Актуално

65-годишен старозагорец лежи в МБАЛ "Проф.д-р Киркович" от месец. Той няма документи за самоличност, няма здравни вноски, няма жилище, няма семейство и приятели, няма настояще и бъдеще. Има само име - Евгени Янев, а ЕГН-то му е установено от социалния работник на болницата.

От нечленоразделната му реч успяхме да разберем само, че навремето е работил в "Марица Изток", но то е било много отдавна. Имал е и семейство с две деца, но от 20 години то е прекъснало всякакви контакти с него. Оттогава живее на един таван на ул."Кольо Ганчев" 115, а дните прекарва основно на улицата в търсене на пиячка...
Янев е приет в МБАЛ "Киркович" на 8 ноември т.г. с кръвоизлив в носа. След медицински преглед се установява, че страда от бъбречна недостатъчност. Най-големият му здравословен проблем обаче се оказва гангрената на десния крак в напреднала фаза, вещаеща летален изход. Единствената възможност да бъде спасен животът му е ампутацията на крака, но той категорично отказал. Болничните работници успяват да издирят семейството му, но синът му заявил, че не се интересува от баща си, защото навремето продал семейната им вила на Старозагорските минерални бани, заложил половината апартамент в банка, а получените пари пропил. От МБАЛ "Киркович" се обърнали за съдействие към Районна прокуратура, но и от там отказали да се ангажират с несретника. След десетина дни положението на Янев рязко се вложило заради гангрената и медиците решили да извършат ампутация на болния крак (над коляното), като преди това са използвани услугите на психолог. Сега мъжът е в добро физическо и душевно здраве и мечтае да живее в Дома на инвалида. Но ако здравословните проблеми вече са зад гърба на Янев, не така стои въпросът със социалния му статус.

Вчера социалният работник в МБАЛ Луиза Петрова сподели пред журналисти, че вече е викала специалисти от ТЕЛК. Заради липсата на лична карта обаче те не могат да му издадат документ за инвалидност. В ОД на МВР пък отказали да му издадат паспорт с преференцията за инвалид поради липса на документ от ТЕЛК. От "Социални грижи" пък отказали помощ заради липсата на лична карта. Така институционалният кръг е напълно затворен, без надежден изход от ситуацията. Досегашният престой в болницата е напълно безплатен за Янев, но не и за здравното заведение, което, освен всички грижи около болестите му, сега се е ангажирало да търси и ново бъдеще на несретника. Социалният работник на МБАЛ съобщи, че това не е единственият случай. Последният подобен бил с мъж от с.Ягода с психическо заболяване. След доста перипетии, болничните работници са успели да го настанят в социално заведение.

Тези случки са показателни, че Окръжна болница в Стара Загора, а вероятно и останалите окръжни болници в страната, освен здравни услуги, извършват и социални. Ако този факт е известен в здравното министерство, не е ясно тогава защо точно на тези болници се точи секирата за национализация с всички непредвидими последствия от нея? И кой, ако не са те, ще се грижи за хора, изпаднали в положението на Янев?

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини