Начало Новини Актуално Маслодайният слънчоглед губи една пета от цената си

Маслодайният слънчоглед губи една пета от цената си

Актуално
слънчоглед цени борси пшеница

Цените на едро на маслодайния слънчоглед в България паднаха драстично спрямо нивата си от август 2011 г. Тогава те бяха средно около 800 лева за тон, докато сега се движат около 620 - 630 лева за тон (цени без включен ДДС). Спадът за два месеца е с над 22%.

Така сегашната цена на слънчогледа се върна към нивата си от миналата година по това време, показват данни на търговци в страната. Има и оферти за покупка на маслодаен слънчоглед на Софийска стокова борса (ССБ), но до сделки през последните дни не се стигна.

Причината за поевтиняването на слънчогледа са прогнозите за голямата реколта от тази култура както в света, така и в Европа. Според последната прогноза на Световния съвет по зърното се очаква реколтата от слънчоглед в света да достигне 34,8 млн. тона, което е с 3,8 млн. тона повече от 2010 година. В резултат на спада на цената на слънчогледа цената на суровото олио в Ротердам продължи да отбелязва намаление, макар и по-малко от това през предходните две седмици. Актуалната цена на суровото олио в Ротердам е 1180 долара за тон, при положение, че през последната година дълго време тези стойности бяха в рамките на 1500 - 1700 долара за тон.

У нас средната цена на едро на олиото в бутилки от един литър без ДДС сега е 2,19 лева. Миналата година по същото време е била 2,39 лева. Спадът на годишна база е с 8%.

Захарта в Лондон за седмица загуби 5% от цената си, падайки до 642 долара за тон.

Цените на зърнените култури в Европа и САЩ продължават да падат, като за първата седмица на октомври 2011 г. преминаха надолу средно с 4 - 5%. Към днешна дата цената (преизчислена в лева) на пшеницата и царевицата на борсата в Будапеща е съответно 320 лева за тон и 304 лева за тон. На борсата в Чикаго житото струва 226 долара за тон, а царевицата – 238 долара за тон.

В България спадът на цените на зърното за последните две седмици е незначителен. Сега средните цени на хлебната пшеница у нас са 330 - 340 лева за тон, а на основния фураж – около 350 лева за тон.

 

Още новини