Начало Новини Актуално Мартин Димитров обвини правителството в популистки идеи за национализация

Мартин Димитров обвини правителството в популистки идеи за национализация

Актуално

На въпрос кои според СДС са популистките идеи на правителството за национализация, визирани в декларацията, лидерът на СДС Мартин Димитров отговори дословно: "Ще ви дам два крещящи примера. Първият крещящ пример, който за съжаление се случва само в България от целия цивилизован свят, е национализацията на частните пенсионни фондове.

Много българи са внасяли вноски, които са техни лични пари. В момента държавата насилствено прехвърля парите от частни фондове към НОИ. Ние имахме едно много хубаво предложение: да се даде възможност за избор и тези граждани, които искат техните пари да отидат в НОИ, да го направят като лично решение, а не на базата на административна принуда. Когато вземат нещо ваше и го направят държавно без вашето съгласие, това е типична национализация. Това е било правено от Тодор Живков преди 1989 година и от неговите предшественици. В новата история на България не беше правено. Тези практики са опасни. Като чуят, че в една държава има национализация, инвеститорите бягат от там.
Ще ви дам и още един пример със здравните вноски. От тези вноски бе натрупан един резерв във фискалния резерв над 1 милиард лева. Сега тези пари се взимат насилствено и ще бъдат харчени на общо основание. И какво се получава? Ние сме плащали тези пари за здравно осигуряване, а те ще бъдат харчени за всичко друго, но не и за здраве, което е също форма на национализация и е нещо непочтено. Да плащаш за едно, а те да ги харчат за нещо друго. Тези два примера за нас са опасни и недопустими."


Още новини