Начало Новини Актуално Марко Буццетти: Впечатлява ме способността на българите да преминават през трудностите с достойнство

Марко Буццетти: Впечатлява ме способността на българите да преминават през трудностите с достойнство

Актуално
Марко Буццетти

Почетното консулство на Италия в Стара Загора е мост и подпомага да се извършат срещи, официални и работни посещения на посланика, на подчинени на посолството и на италиански делегации. Тези услуги се извършват безплатно, казва Марко Буццетти, почетен консул на Италия в Стара Загора. Представителството на Почетното консулство в Стара Загора, вече е активно, а ще бъде официално открито на 17 юни 2011 г.

- Г-н Буццетти, как се роди идеята да бъде създаден консулски офис в Стара Загора?

- Идеята да има Почетно консулство в Стара Загора се зароди около 2007 г. вследствие на предвидения растеж на инвестиции и на италианско присъствие в област Стара Загора. Негово Превъзходителство посланик Стефано Бенацо счита за необходимо да насърчава, в съгласие с българските национални и локални институции, раждането на Почетни консулства в Стара Загора и Варна, ЗА ДА ГАРАНТИРА ТЕРИТОРИАЛНОТО ПОКРИТИЕ НА СЕГАШНИТЕ И БЪДЕЩИ ИТАЛИАНСКИ ИНТЕРЕСИ. Основно задачите на почетния консул включват разпространението на важна информация към живеещите сънародници или минаващи в района, да се подпомогнат техните отношения с институциите и да им се гарантира едно точно и подходящо юридическо представяне в случай на нужда. В сътрудничество с Италианското посолство в София, Почетното консулство има задачата да се запазят обновени връзките със сдружения, производствените и търговските дейности, вече представени на територията, и подкрепяне на тези, които искат да се установят в областта. За тази цел Почетното консулство като мост подпомага да се извършат срещи, официални и работни посещения на посланика, за подчинени на Посолството и на италиански делегации. Искам да изясня, че ТЕЗИ УСЛУГИ СЕ ИЗВЪРШВАТ АБСОЛЮТНО БЕЗПЛАТНО, ТЪЙ КАТО ТАЗИ ОТГОВОРНОСТ Е ПОЧЕТНА. Представителството на Почетното консулство в Стара Загора, въпреки че досега е активно, ще бъде открито в петък, 17 юни 2011 година.

- Разкажете малко повече за себе си!

- Роден съм през 1970 г. в Торино, както моят пиемон- тски акцент разкрива веднага на тези, които говорят италиански език. Торино, за този, който не го знае, е
ГРАДЪТ НА ФИАТ, НА АЛФА РОМЕО, НА ИВЕКО, НА ФЕРРЕРО И НА ЛАВАЦА да цитираме най-известните, и на много други знаменити имена на италианското предприемачество. Седалище е също на Националния музей на киното, там е Моле Антонелиана. Бил е столица на Кралство Савоя и по-късно първата столица на Кралство Италия. Град е на Ювентус и Торино, както е известно на тези, които се интересуват от футбол.
A3 ОТ ДЕТЕ СЪМ ПРИВЪРЖЕНИК НА ТОРИНО, но живеейки в чужбина, се научих да се радвам на успехите на всички италиански футболни отбори. Поради същата причина се научих да готвя, първо с малки резултати, но след това рафинирах моите рецепти до точката, в която не мога да кажа, че ми липсва Италия заради кухнята. Трябва също да кажа, че оценявам много високо българската кухня и нейните традиционни ястия, но най-вече съм голям почитател на БАРБЕКЮТА НА ОТКРИТО - ВЯРВАМ, ЧЕ СА НАЙ-ДОБРОТО ЛЕЧЕНИЕ СРЕЩУ СТРЕСА. Така се разтоварвам, когато имам нужда да разреша за кратко време, проблеми, свързани с моята дейност като консултант на италиански и български фирми.

- Какво знаете за българската история и за историята, оставила следи в региона на Стара Загора?

- Винаги съм бил заинтересован за историята и за българските традиции, и не случайно избрах да живея в Казанлък и да работя в Стара Загора. Вярвам, че ВЪЗМОЖНОСТТА НА БЪЛГАРИТЕ ДА ОЦЕНЯВАТ СВОЯТА ИСТОРИЯ И СВОИТЕ КОРЕНИ, Е ЕДНО ГОЛЯМО КАЧЕСТВО. Научих много за историята на този град и на този район, от древната до битките на Априлското въстание и войната за независимост. Това, което най-много ме впечатли, е способността на българите да се чувстват обединени в традиционните празници, независимо от икономическите затруднения. Това предизвиква в мен и в много чужденци -посетители и живеещи в България, едно голямо възхищение.

Най-много от всичко ме впечатлява способността на българите да преживеят трудностите с огромно достойнство.

- Кога бяхте за пръв път в България?

- Моята първа визита в България беше на 14 февруари 2002 г. Спомням си, като че ли беше вчера, моето пристигане, МОИТЕ ПЪРВИ СТЪПКИ НА БЪЛГАРСКА ЗЕМЯ, уханието на въздуха. Имах веднага чувството, че се намирам в една приятелска страна.
Моята бъдеща съпруга ме чакаше на летището. Живеехме заедно в Лондон и поради бюрократични въпроси не й разрешаваха да се върне. Разрешихме всичко в няколко дни и тя се върна в Лондон малко след това. Вярвам, че е било най-важното пътуване в моя живот.
Оженихме се след една година, независимо че ТЯ ПРЕДПОЧИТАШЕ МАКАРОНИТЕ СЪС ЗАХАР, А A3 ЯДЯХ СУРОВО КОНСКО МЕСО С ЛИМОН И ПАРМЕЗАН. Във времето намерихме общи блюда като агнешкото и лазанята. Тя продължавала яде макароните със захар, а аз - сурово месо. Първите семейни вечери с родителите и на двамата бяха, разбира се, предвидени бедствия, но никой не остана с празен корем.

- Какви са първите Ви задачи като почетен консул?

- Надявам се отварянето на Почетното консулство на Италия в Стара Загора ДА ПОМОГНЕ НА ИТАЛИАНСКИ АСОЦИАЦИИ И ДРУЖЕСТВА ДА СЕ ЧУВСТВАТ СИГУРНИ И ПОДДЪРЖАНИ от италианските и българските институции. Моята задача ще бъде да съм посредник между икономическата, културната и социалната връзка между двете страни. За съжаление, не е още времето да се правят съобщения, но ние работим в тази насока, откриването не е далече, конкретните стъпки - също.

Интервю: вестник Национална бизнес поща

Още новини