Начало Новини Актуално Мария Котзамани, управител на агенция Земя: Сега е най-подходящото време за продажба на земя

Мария Котзамани, управител на агенция Земя: Сега е най-подходящото време за продажба на земя

Актуално

земя зърно

Моментната снимка на пазара на земя показва спад в предлагането, породен от факта, че сега се дават рентите. За съжаление, резкият скок в цената на земята, който наблюдаваме в последните два месеца, я прави вече не особено атрактивен инвестиционен инструмент. Рентите в Старозагорско продължават да са много ниски - примерно 80 кг зърно за дка.

В Добруджа 1 дка се продава средно за 1200 лв., но рентата за него е около 100 лв. В Стара Загора се търси цена поне 600 лв. за дка, но рентите са на стойност около 30 лв. за дка. Някои от кооперациите дори започнаха да си удържат ДДС, което още повече намалява получавания от собствениците на земя дял. Логично е инвеститорите да губят интерес, пише вестник Национална бизнес поща.

Все още има такива, които разчитат, че ръстът на цените ще продължи и закупена днес земя ще може да се продаде на печалба, но както видяхме от пазара на имоти, прекаленото раздуване на балона не е безкрайно. Според мен, точно сега е най-подходящото време за продажба на земя, ако човек няма намерение сам да я стопанисва. Да не говорим, че много собственици, които не са давали земите си под аренда, дори не знаят, че те пак са обработвани, а дори и рента не получават. Смятам, че след жътва цените ще паднат, прогнозира г-жа Мария Котзамани.

Според нея, добра тенденция биха наложили фондовете, ако успеят да започнат процеси на по-голяма комасация на земята.
Все още има добър интерес към земи за реализация на индустриални обекти. За тази цел земеделската земя трябва да фигурира в Общия устройствен план и да бъде сменено предназначението ѝ.

Това, че някой е продал определено парче земя на много висока цена, защото някому точно то е било нужно, не означава, че тази цена е постижима за всички парцели, предупреждава събеседничката ни.

Дори да има леко движение на цените надолу след жътва, Мария Котзамани смята, че цялата 2012 г. ще е добра за пазара на земя, който постига най-високите си обеми сделки, включително в сравнение с годините отпреди кризата. Добре е собственици на земя и инвеститори да търсят специалист за сделките, които сключват, защото това намалява риска от измами. Всички посредници в бранша трябва да се научим на професионализъм и на първо място да поставяме интересите на клиента. По статистика 1 доволен клиент съобщава това средно на трима души, а 1 недоволен - на 7, пояснява тезата си г-жа Котзамани. И не само това, правилното правене на бизнес, взаимоизгодното, е единствената гаранция за устойчиво и печелившо присъствие на какъвто и да е пазар.

Мария Котзамани е родена на 29 май 1980 г. в Стара Загора. Завършва икономика на индустрията в УНСС и специализира към БАН международна икономика. Омъжена, с дъщеричка.

 

Още новини