Начало Новини Актуално Мария Жекова стана почетен член на Инер Уил Клуб Стара Загора

Мария Жекова стана почетен член на Инер Уил Клуб Стара Загора

Актуално

Видната старозагорка Мария Жекова е новият почетен член на Инер Уил Клуб Стара Загора. Клубът успешно изпълнява целите си, приема предизвикателства, осъществява каузи, гради доверие непрестанно, привлича добри хора и провокира добри дела.

Ние, от Инер Уил Клуб - Стара Загора, се радваме, когато привличаме достойни и можещи хора - такива, които излъчват и даряват любов с разбирането, че всеки проблем, всяка кауза носят в себе си потенциала на своето позитивно и разумно решение. Благодарни сме, че днес до нас е Мария Жекова. Почетен гражданин на Стара Загора, добротворец, потомък на книжовен, родолюбив и буден род - споделят членовете на клуба.

Мария Жекова получи грамота за почетно членство от президента на клуба Росица Йовчева.

Госпожа Жекова е родена в Стара Загора, по професия е фармацевт. На четиригодишна възраст остава без баща, но израства в дух на любов към хората, в дух на добротворство и помощ към по-слабите. Следвайки традициите на своя род и примера на своята баба, която продава нивите си, за да изгради сиропиталище за 32 деца, използващо се по предназначение и до днес, Мария Жекова дарява в полза на Община Стара Загора свой недвижим имот, който притежава по наследство и реституция - масивна сграда на четири етажа, официално оценена за над 500 хиляди евро.

Нейната воля е сградата да се превърне в културен център за талантливите деца на града със зала за концертни изпълнения, както и да бъде дом на детски хор, който да изпълнява църковни песнопения и да носи името на нейния брат - проф. Петър Жеков, в чиято памет прави дарението.

И на 1 октомври 2020 година Културен център за даровити деца Проф. Петър Жеков отвори врати. На откриването госпожа Жекова изказа благодарност за реновирането на сградата, където децата ще намерят своя творчески уют и сподели: Радвам се за това, което направих в името на брат си. Общината имаше нужда от тази сграда.

Ние свързваме името на Мария Жекова с родолюбие и с възрожденска българщина. Благодарим за нейната виталност и силен дух, за умението да прави делника пълнокръвен и съзидателен.

Още новини