Начало Новини Мария Габриел: Първият европейски Хакатон ЕС срещу вируса предостави възможност за превръщане на идеите на европейските

Мария Габриел: Първият европейски Хакатон ЕС срещу вируса предостави възможност за превръщане на идеите на европейските новатори в реалност

EUВ проведения под патронажа на българския еврокомисар Мария Габриел общоевропейски хакатон в периода 28-30 април бяха разработени 2160 решения за справяне с кризата от COVID-19. Идентифицираните 120 най- добри проекта са в шест области: здравеопазване, социално и политическо сближаване, подкрепа на бизнеса, дистанционно обучение и работа, цифрови финанси и отворена категория. Сред победителите е и България - Борис Михов участва в екипа България - Германия - Малта - Швеция - Швейцария, спечелили в категорията Социално и политическо сближаване. В подкрепа на печелившите решения, от 21 до 28 май се проведе Match-a-ton, който предостави възможност на най-добрите екипи да представят проектите си пред 600 инвеститори. Осигурени бяха 1967 нови публични и частни партньорства и се проведоха 1500 виртуални срещи, които да спомогнат за превръщането на максимален брой новаторски идеи в реалност.

По този начин иновативните решения бяха насочени към крайните клиенти за осигуряване на финансова подкрепа за реализирането им.

 В рамките на две седмици организирахме най-големия онлайн хакатон, провеждан някога в Европа. Обединихме всички европейски новатори за справяне с най-сложните предизвикателства, породени от коронавируса. Това е само началото. Благодарение на иновациите и таланта на нашите иноватори като движеща сила на възстановяването от кризата, можем да изградим по-безопасна и по-устойчива Европа, коментира българският еврокомисар Мария Габриел.

Най-добрите участници ще бъдат поканени да се присъединят към платформата COVID-19 на Европейския съвет по иновациите. Целта е да се ускори бизнесът им, да се улеснят връзките с крайните потребители и да се предостави достъп до инвеститори и други възможности за финансиране. Всички екипи ще получат достъп до услугите на Европейския съвет по иновациите, за да се гарантира предлагането на продукти и услуги в полза на обществото в общата борба с коронавируса. Европейската комисия предложи на 27 май амбициозен бюджет за научни изследвания и иновации в размер на 94.4 млрд. евро за бъдещата програма Хоризонт Европа. Европейският съвет по иновациите ще се превърне в т.нар. фабрика за еднорози в Европа и ще изгради силна иновационна екосистема. По този начин ще бъдат подпомогнати стартиращи предприятия и МСП, които ще могат да мащабират своето производство и да се превърнат в бъдещите лидери на пазара.

Успехът на европейския хакатон ЕС срещу вируса ни показа как можем бързо да се мобилизираме за разработването на ръководени от гражданите решения за борба с коронавируса чрез обединяване на иноваторите с ресурсите на инвеститори, публични власти, фондации и университети. Тези партньорства имат потенциал да създадат нови иновативни проекти през следващите месеци, за да ускорим възстановяването от пандемията, заяви в заключение комисар Мария Габриел.

Още новини