Начало Новини Актуално Мария Габриел обяви Европейска награда за иновативно обучение

Мария Габриел обяви Европейска награда за иновативно обучение

Актуално

Българският еврокомисар Мария Габриел стартира още една инициатива, свързана с образованието и иновациите. Днес тя постави началото на Европейска награда за иновативно обучение в рамките на програма Еразъм+, целяща признаване на труда на учителите и привличане на повече млади хора към професията. Тя ще отличи иновативни преподавателски практики, както и работата на учителите и техните училища, участващи в проекти за европейско сътрудничество. Всяка година наградата ще има различен тематичен акцент. Темата на тазгодишното издание е дистанционното и смесеното обучение. Критериите за подбор включват активната роля на учащите, сътрудничеството между учителите, въздействието на конкретния проект върху развитието на училищното образование.

Всеки в живота си има поне един учител, който му е дал любовта към знанието. Днес предизвикателството към обществото е да им отдадем заслуженото признание и да има повече видимост към техния неуморен труд, да направим професията учител по-ценена. Ето защо с екипа ми създадохме Европейската награда за иновативно обучение. Искаме тя да се превърне в платформа за обмен на добри практики и за издигане престижа на учителската професия, заяви Мария Габриел.

По време на събитието за обявяване на новата инициатива бяха отличени иновативни учители и училища от 31 държави, участващи в програма Еразъм+ в четири категории: образование и грижи в ранна детска възраст, начално образование, средно образование и училища за професионалното образование и обучение. Подборът на носителите на наградите бе осъществен от националните агенции по Еразъм+. Българските лауреати са Първо частно училище Леонардо да Винчи - гр. Русе, СУ Екзарх Антим I - гр. Казанлък, Профилирана езикова гимназия Йоан Екзарх - гр. Враца и Професионална гимназия по електротехника и електроника Константин Фотинов - гр. Бургас.

Професията на учителя е призвание, мисия и задача. И това следва да бъде признато и оценено от всички нас. Трябва да дадем на учителите вниманието, което заслужават Наградените проекти показват какво може да се постигне, когато се обединим, обменяме различни гледни точки, практики и се учим един от друг. Благодаря на Националните агенции по програма Еразъм+ за тяхната работа при подбора на проекти. Самата организация на Европейската награда за иновативни преподаватели е пример за отлично сътрудничество, заключи българският еврокомисар. Европейската церемония по награждаването на лауреатите ще се състои на 20 октомври 2021 г. в Брюксел, съобщиха от Отдел Преса и медии на Представителство на ЕК в България.

Още новини