Начало Новини Актуално Мария Габриел: Инвестициите в дигитализацията на културното наследство са стратегически за нашите икономики и общества

Мария Габриел: Инвестициите в дигитализацията на културното наследство са стратегически за нашите икономики и общества

Актуално

ГабриелДигитализацията на културното наследство е предизвикателство, но ни предоставя и много възможности за неговото проучване, опазване и популяризиране. С помощта на иновациите и технологиите можем да мобилизираме ключовата роля, която културното наследство играе в насърчаване на по-иновативна икономика, базирана на наследството. Научните изследвания, изкуственият интелект, триизмерната дигитализация, виртуалната реалност и други цифрови инструменти ще спомогнат да възстановим разрушени исторически обекти, да съхраним богатството на културата и традициите и да го представим чрез цифрови енциклопедии и библиотеки за идните поколения.

Това заяви българският еврокомисар Мария Габриел по време на видеоконференцията в София Дигитализация и иновации в областта на културното наследство - предизвикателства и възможности, организирана от заместник-председателя на групата Обнови Европа в ЕП Искра Михайлова.

В събитието взеха участие председателят на Комисията по културата и медиите в Народното събрание Вежди Рашидов, министърът на културата Боил Банов, председателят на Националното сдружение на общините в България Даниел Панов, водещи културни и научни институти в областта на културното наследство, като Българската академия на науките и Europa Nostra и др.

Българският еврокомисар представи детайли от свои водещи инициативи, сред които се отличават стратегията Digital4Culture, Декларацията за сътрудничество за подобряване на цифровизацията на културното наследство, създаването на европейски форум на културното наследство, портала Lumiere VOD за европейско филмово наследство. Тя привлече вниманието и към други водещи инициативи като платформите Карти с истории (Story Maps), Културни съкровища (Cultural Gems), Културно наследство в действие (Cultural Heritage in Action) и други.

Мария Габриел открои и важната роля на програма Хоризонт 2020 за защитата, проучването, опазването и популяризирането на културното наследство. Тя информира, че са инвестирани над 135 милиона евро в подкрепа на 35 проекта за внедряване на цифрови инструменти - от моделиране на 3D до изкуствен интелект и добавена реалност, с цел опазване, разпространение и разширяване на достъпа до културно наследство.

Според българския еврокомисар, науката и културата са в основата на плана за възстановяването на Европа. Тя очерта възможностите по бъдещата програма Хоризонт Европа, в която се предвижда клъстер, насочен към културата и творчеството. Новост са мисиите по програмата, като плановете за действия на мисиите за чисти води и интелигентни градове вече включват инициативи по отношение на културното наследство. През юли и август ще бъдат стартирани обществени консултации, в които могат да участват всички заинтересовани. От 2022-ра година Европейският институт по иновации и технологии ще стартира нова общност за знания и иновации в областта на културното наследство.

Важно е да развием взаимодействията между програмите Творческа Европа, Хоризонт 2020, Еразъм +, структурните фондове и други финансови инструменти, за да мобилизираме инвестиции за дигитализация на културното наследство. Европейските институции и държавите членки биха могли да обединят усилия за стратегическо инвестиране, като се предвиди до 2% от грантовата част на инструмента за възстановяване Next Generation EU да бъдат насочени към културата и културното наследство, посочи Мария Габриел. Тя представи детайли и за други нейни инициативи, обявени преди броени дни, като платформата за туризъм Re-Open EU и информационната кампания в социалните медии Културата на Европа е близо до Вас - това лято посещавам Европа. Според нея е важно регионите и общините да се възползват от потенциала на местното културно наследство и да го развият като конкурентно предимство.

В заключение Мария Габриел съобщи, че на 26 юни организира видеоконференция съвместно с културния и творческия сектор чрез инициираната от нея платформа Creatives Unite. Очакванията й са събитието да се превърне в истински форум за очертаване на приоритети и работещи решения в областта на културата и насърчи заинтересованите страни да се включат в дискусиите, съобщиха от Отдел Преса и медии на Представителство на ЕК в България.

Още новини