Начало Новини Актуално Мария Габриел: Иновациите са основен двигател на конкурентоспособността и растежа на регионите

Мария Габриел: Иновациите са основен двигател на конкурентоспособността и растежа на регионите

Актуално

EKИновациите са основен двигател на конкурентоспособността и растежа, осигурявайки работни места и развитие за градовете ни, регионите и държавите. От общите ни усилия с националните, регионални и местни власти, с научните изследователи, академичните и бизнес средите, зависи да създадем устойчива иновативна екосистема в подкрепа на стартиращите и разрастващите се предприятия. Това заяви българският еврокомисар за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел при откриването на конференцията в Брюксел Здрава иновационна екосистема за Бъдещето на Европа.

Форумът, организиран от Специализираната група за иновационни екосистеми на Европейския съвет за иновации събра на едно място политици, представители на европейските институции и на европейските иновационни екосистеми за дебат относно бъдещите инициативи в програма Хоризонт Европа, посветени на иновациите.

По време на дискусиите беше направен преглед на резултатите от консултациите за създаване на интегрирана европейска иновационна екосистема: градове и региони, университети, предприятия, министерства, агенции за иновации, инвеститори и предприемачи. Заедно трябва да създадем връзките между местните и националните екосистеми, като ги интегрираме в единна европейска иновационна екосистема. Програма Хоризонт Европа е най- амбициозната рамкова програма за научни изследвания и иновации с бюджет 100 млрд. евро. Целта е да превърнем Европа в лидер в областта на иновациите, създаващи пазари. Европейският съвет по иновации с бюджет 10 милиарда евро ще функционира като едно гише за иноватори, като предоставя гъвкава подкрепа за иновативни идеи от лабораторията до разрастването им на пазара. 70% от бюджета му ще бъдат заделени за малки и средни предприятия, информира Мария Габриел. Тя отбеляза още, че ще бъде създаден и Форум на Европейския съвет за иновации, за да се насърчи координацията и диалогът между регионалните и националните участници и университетите. Общностите за знание и иновации на Европейския институт за иновации и технологии също ще предоставят подкрепа със силно регионално измерение. Те ще подпомогнат взаимната интеграция на бизнеса, научните изследвания, висшето образование и предприемачеството. Ще бъдат създадени полезни взаимодействия с други дейности на Хоризонт Европа, с регионалните стратегии за интелигентна специализация, с цел насърчаване и съфинансиране на съвместни програми за иновации.

За да успеем да създадем истински функционираща европейска иновационна екосистема е важно да включим и образованието. Ключова в този процес е инициативата Европейски университети, която ще допринесе за изграждането на университетите на бъдещето и ще подкрепи развитието на умения и компетентности за цифровата трансформация на обществото. Разчитам на подкрепата на всички за един силен бюджет за иновации за следващия програмен период. Така ще можем да доближим политиките за научни изследвания и иновации по-близо до гражданите и предприятията, заключи българският еврокомисар Мария Габриел.

mg1jfif

Още новини