Начало Новини Актуално Мариана Пенчева, директор на СОУ Максим Горки - Стара Загора: Горкиевият род влиза в музей

Мариана Пенчева, директор на СОУ Максим Горки - Стара Загора: Горкиевият род влиза в музей

Актуално

СОУ Максим Горки - Стара Загора

Правнучката на писателя ще дари родословното дърво на патрона на училището за 50-годишния юбилей на СОУ Максим Горки - Стара Загора. То ще бъде един от експонатите в музея на училището, разказва директорът на училището Мариана Пенчева.

- Г-жо Пенчева, през март вашето училище ще чества половинвековен юбилей. Какви са проявите, с които ще отбележите юбилея?

- Готвим алманах за историята и постиженията на гимназията, като ще бъдат представени изявените възпитаници и наградите на училището - орден „Кирил и Методий“ и наградата „Анастасия Тошева“. Ще бъдат публикувани и наградените творби от трите национални конкурса – за литература, за изобразително изкуство и за IT-технологии. Журито е председателството от почетната гражданка на Стара Загора Леда Милева.
Положихме доста усилия, но успяхме да издирим наследниците на нашия патрон - свързахме се с внучката на Горки и семейството й. Тя е над 80-годишна, актриса в московски театър. Изяви огромно желание да дойде на тържеството, но точно тогава има представление, което не може да отложи. Нейната дъщеря и правнучка на Максим Горки също не може да ни гостува сега, защото ще участва в научната конференция, с която новгородският музей ще отбележи рождения ден на писателя. Тя също има внук - това е праправнук на Горки, който носи точното име на дядо си – Максим Пешков (както е истинското име на писателя). Оказа се, че това е една артистична фамилия – баба, майка и внук са се посветили на театралната сцена. Отправили сме покана към фамилията да ни гостуват за празника на Стара Загора - 5 октомври.

Но искам да издам предварително, че фамилията на Максим Горки се подготвят за нашия юбилей - в момента те довършват  родословното дърво на писателя и ще ни го дарят. То ще бъде един от експонатите в музея на училището, който ще бъде открит на 31 март от 11 часа.

Във връзка с нашия юбилей направихме едно проучване и установихме колко училища и културни институти носят името на Горки в България. Оказа се, че, освен 136-о столично училище и нашето, има едно основно училище в град Левски и в. с. Чифлик, Кърджалийско. Най-интересното е, че има детска градина в Кърджали, която носи името на писателя. Открихме, че има и три читалища с това име – в с. Еремия, община Неделино, с. Просена, Русенско, и с. Крушево, Първомайско. За нас това бе изключително интересно, затова сме поканили техни представители за участие в нашия юбилей. 

- В годините училището разшири профила си и сега е единственото в Стара Загора, в което се изучава и испански език...

- Действително в годините се разширява обхвата на чуждите езици, изучвани в училището – в момента те са пет – руски, който е най-силно застъпен, но веднага следват английски, испански и немски, френски, който обаче се изучава само като втори чужд език.

- Има ли интерес към чуждоезиковото обучение сред младите хола?

- Фактът, че сме едно от училищата в общината и областта, което без проблем прави прием на ученици след национално външно оценяване след 7-ми клас, е показателен, че има интерес към чуждите езици. Не бива да пренебрегваме и интереса към начален етап - ние сме от малкото училища, които от първи клас предлагат изучаване на чужди езици. От години правим прием на две паралелки от първи клас – едната с изучаване на английски, а другата – на руски език. При горна граница от 22 ученици в клас с решение на Педагогическия съвет - 24, ние имаме паралелки със по 26-27 деца. Нашето училище е ограничило родителите в така наречената задължително избираема подготовка, като от 5-и клас, вместо общообразователни предмети, им предлагаме да изучават втори чужд език. Досега няма родител да е отказал това, или да е отписал детето си поради това, че има ограничен избор на предмети. По този начин сме съхранили чуждоезиковата традиция.

Интервю: вестник Новината

Още новини