Начало Новини Актуално Мариана Геренова е новият Комплексен ръководител на производствените активи на AES в България

Мариана Геренова е новият Комплексен ръководител на производствените активи на AES в България

Актуално

Считано от 1 август Мариана Геренова пое поста на Комплексен Ръководител за всички производствени активи на AES България. Тя ще отговаря за оперативната дейност на ТЕЦ AES Гълъбово, съоръжението за депониране на отпадъци и вятърния парк Свети Никола.

Мариана Геренова има 30-годишен опит в енергийния сектор, 15 от които в AES. Тя е един от първите служители, включили се в проекта AES Гълъбово през 2007. Геренова има магистърска степен по Топлоенергетика и ядрена енергетика от Техническия университет в София. Тя има и допълнителни квалификации в Бранденбургския технологичен университет, Корейската електроенергийна корпорация и Корейската агенция за международно сътрудничество, и Darden School of Business, Университет на Вирджиния.

През 2008 г. Мариана Геренова оглавява отдел Въглищно и варовиково стопанство на ТЕЦ AES Гълъбово, а от февруари 2012 г. до януари 2020 г. отговаря за отдел Инженеринг. От началото на 2020 г. Геренова поема ръководната позиция на мениджър Оптимизация и управление на активи за Евразия на AES.

За мен е огромна чест и отговорност да отговарям за работата на най-модерната въглищна централа и най-големия вятърен парк в страната. За България въглищната енергетика има важно значение, тъй като производството на електроенергия от въглища представлява над 40% от общия микс. Комплексът Марица Изток е изключително важен, защото гарантира сигурността на енергийните доставки и има съществена роля за гарантиране на стабилността и енергийната независимост на страната. Горди сме и с нашия вятърен парк Свети Никола, който подпомага изпълнението на ангажиментите на страната ни пред ЕС за дял на ВЕИ в общия енергиен микс. Той е и в основата на Интегрираната система за ранно предупреждение за защита на птиците в района на Каварна, която отговаря на европейските изисквания за опазване на дивите птици, коментира Мариана Геренова.

 

Още новини