Начало Новини Актуално Маратон на четенето ще се проведе в Стара Загора

Маратон на четенето ще се проведе в Стара Загора

Актуално
Маратон на четенето

Библиотека Родина инициира за шеста поредна година Маратон на четенето, който е част от Националната програма Четяща България и е посветен на Международния ден на детската книга – 2 април, и на Международния ден на книгата и авторското право – 23 април.

Маратонът Четяща Стара Загора ще се проведе на 19 април от 8:00 до 20:00 часа под патронажа на кмета проф. Светлин Танчев и с подкрепата на общинската администрация, на местните медии, на културните и образователните институции в града. Участието в него е нерегламентирано и доброволно. Идеята е – да се четат на глас текстове от любими произведения, от произведения на даден автор или по избрана тема; да се споделят мисли за прочетеното с приятели и близки, независимо от мястото и времето – в класната стая, в офиса, сред природата, чрез конферентна връзка.

Община Стара Загора и библиотека Родина призовават всички училища, културни институти, читалища и неправителствени организации, съюзи, клубове, медии и редакции; малки и големи фирми; поети и писатели, журналисти, художници, артисти, учени и граждани да се включат със свои инициативи или да вземат участие в организираните прояви. На всеки час щафетата ще се предава между сцените домакини на събитията.

Програмата на Маратона Четяща Стара Загора може да бъде обогатена и със събития, свързани с:
21 април – Световен ден на младежката активност;
22 април – Денят на Земята (отбелязва се с дейности по опазването на околната среда и съхраняването на живота на планетата);
24 април – Възкресение Христово (Великден) – най-светлият християнски празник.
Убедени сме, че ентусиазмът на младите хора, съчетан с грижата за духовното им израстване и с грижата за нашия общ дом – Земята, и прочетеното от страниците на любими книги, могат да създадат един истински Маратон на младежката активност за опазване на Земята и на книжовното ни наследство.

Ако приемете поканата за участие със собствена инициатива, или искате да се включите във вече организираните, молим да ни информирате до 14 април (четвъртък) за мястото, часа и темата на вашите прояви на тел.: 623 855, 603 950; на GSM: 0884 477 901 – Захарина Костова, 0884 477 919 – Мима Атанасова, или на e-mail: lib@rodina-bg.org, за да станат и те част от националната програма Походът на книгите, инициирана от Асоциация Българска книга и Българската библиотечно-информационна асоциация, и да бъдат анонсирани чрез старозагорските медии; чрез сайта на библиотека Родина и сайта на Община Стара Загора.

Документирайте Вашето събитие и изпратете снимки в библиотеката на адрес: – Стара Загора, бул. Руски 17, или на e-mail: lib@rodina-bg.org. Резултатите от Маратона в община Стара Загора ще бъдат публикувани в библиотечния сайт.

От библиотека Родина канят всички желаещи да пирсъстват или да участват в следните прояви:

  • Зони за четенe, организирани от ИК Хермес  – 2 април, 11:30 ч., МОЛ Галерия, книжарница Хермес (за деца);
  • Зона за четене на библиотека Родина в РИМ (ІV експозиционно ниво) 11-15 април (по заявка от училища и детски градини);
  • Хепанинг с книга с литературни игри и викторини за малки и големи и с много награди ...  – 19 април, 11:00 – 15:00 ч., парк Пети октомври;
  • Представяне на Емил Минчев и новата му книга Неограничен достъп –  съвременен роман за тийнейджъри (над 14 г.) – 19 април, 18:00 ч., РИМ (антична улица);
  • Представяне на ИК Персей и книгата Не бой се и ела – П. К. Яворов и неговите любови - Дора Габе, Мина, Лора,– 12 април, 17:30 ч., Къща музей Гео Милев.

Приемете предизвикателството и нека всички заедно поощрим похода на читателите към книгите, нека да върнем любовта на хората от различни професии и възрасти към хубавите книги, към духовните ценности! Нека създадем заедно с Вас един незабравим априлски маратон – празник на книгите и четящите хора! Да се потопим във вълшебния свят на приказките на Ханс Кристиан Андерсен (роден на 2 април) и преминем през всички любими теми, времена и герои, оставили трайни следи в духовната ни култура.

 

Още новини