Начало Новини Актуално Малка Богородица беше отбелязана в местността Богородична стъпка

Малка Богородица беше отбелязана в местността Богородична стъпка

Актуално
Богородична стъпка

Кметът на Община Стара Загора проф. Светлин Танчев поздрави по случай Храмовия празник всички събрали се граждани в местността Богородична стъпка край курорта Старозагорски минерални бани. През 2003 г на това място с волята и ръцете на Нейчо Нейчев и с доброволното участие на местните жители е изграден малък параклис, наречен Рождество Богородично.

След кончината на Нейчо, синът му Петър продължава делото на баща си. С обща воля трябва да изградим модерен път до параклиса, дом за поклонниците и осветление, за тези неща ще работя, каза пред събралите се Петър Нейчев.

Празникът днес бе почетен и от председателя на Общински съвет Тенчо Руканов, който също се обърна към присъстващите със сърдечни думи, съобщиха от пресцентъра на община Стара Загора.

Отец Йордан Карагеоргиев отслужи водосвет за здраве и благополучие и произнесе вълнуваща реч. „Всяка икона на Божията Майка става чудотворна, ако се молим на нея – със сърце и душа. Няма молба, която тя да не изпълни. Божията Майка е тази, която ни учи да не губим надежда. Това е толкова важно днес, вярата е лекарството срещу модерните болести като депресията и меланхолията, каза отец Йордан Карагеоргиев.

Местността Богородична стъпка се счита за свято място и хората вярват, че като го посетят, ще се излекуват от болести. Тук в древността най-вероятно се е намирало езическо светилище, в което са се извършвали жертвоприношения. За това свидетелства запазеният саркофаг от 2 - 3 век.

В скалата в местността има вдлъбнатина, наподобяваща човешка стъпка, която и в най-горещите летни дни е пълна с вода. Според легенда, предавана през вековете, край скалата са минали римляни, които измъчвали християнин. Той мъжествено издържал на мъките и униженията. На небето блеснала гръмотевица и се явила Света Богородица. Трогната от вярата му, тя се спуснала с младенеца на ръце и стъпила върху скалата. В коритото, което се образувало, тя изкъпала малкия Исус.

В местността идват хора от цялата страна, за да се молят за здраве. Казват, че след Кръстова гора, местността Рупите на баба Ванга, това е мястото със силно енергийно излъчване и невероятно зареждане.

В навечерието на празника Малка Богородица в село Старозагорски минерални бани се организира Национален тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка” – от Община Стара Загора, Съюза на тракийските дружества, Тракийско дружество „Одринска епопея" в Стара Загора и кметството на Старозагорските минерални бани.

Още новини