Начало Новини Актуално Малчугани стрелят с лък на открито

Малчугани стрелят с лък на открито

Актуално
деца опира лък

Близо тридесетина деца на възраст от 7 до 14 години се изсипаха в късния следобед на 12 юли (вторник) на Античните разкопки пред операта с огромното желание да хванат в ръцете си истински лък и да опънат тетивата срещу мишената. Стрелбата с лък на открито бе поредната инициатива на местната Комисия за борба с противообществените прояви на непълнолетни и малолетни в лятната й програма за работа с малчугани от Стара Загора.

Децата получиха предварително подробна инструкция от ръководителя на стрелочната мисия д-р Станимир Андонов, председател на старозагорския Клуб "Загорски стрелец". След като всички нахлупиха шапки, за да се предпазят от жаркото слънце, се подредиха и зачакаха реда си пред мишените.
12-годишната Мария Бейлекова, която нетърпеливо следеше наставленията на д-р Андонов към невръстните стрелци, сподели, че още от малка харесвала стрелбата и това, че сега ще може да опита в спорта, за нея е направо сбъдната мечта. Ако родителите пък й разрешат, със сигурност ще се запише в клуба.

Докато 10-годишният Неделчо Коев като че ли не беше във възторг от спорта. "Интересно ми е, да, но има и по-вълнуващи неща - като плуването, например", каза той. Миналата година малчуганът ходил на лагер пак в рамките на лятната програма на местната Комисия за борба с противообществените прояви и останал много доволен.
"Стрелбата с лък е един много нов за страната ни спорт. У нас се развива от 1978 година и сме горди, че старозагорският е един от малкото клубове в България. Но пък интересът към спорта расте постоянно", разказа д-р Андонов.

7-годишната Анжела Генова е един от най-малките спортисти на клуба. Слабичкото момиченце тренира от началото на 2011 година и е много доволна, пък и вече показва завидни умения и точен мерник. "Най-трудно ми е силното опъване на тетивата, а за да улучиш целта най-важното е да гледаш през мерника и да внимаваш да не си удариш лакътя, защото доста боли", обяснява бъдещата амазонка.

"Подготвили сме различни и интересни мероприятия тази година. Досега сме изкарали часове по противопожарна безопасност, безопасност на движението по пътищата, попълвахме пясъчници, организирахме посещения в музея и библиотеката, почиствахме Аязмото, като за награда децата влязоха безплатно в зоологическата градина", обясни част от мероприятията Славка Пенкова, обществен възпитател към комисията. Освен това, малчуганите боядисали детска градина - разбира се, в мащабите, в които все пак позволява възрастта им.
"Интересът към нашите прояви е по-голям в сравнение с миналата година. Освен деца от града, се включват и такива, на които им е наложена мярка за обществено възпитание", разказа още Пенкова.

Информация: вестник Новината

Още новини