Начало Новини Актуално Максималната премия за тютюна от реколта 2009 не може да надхвърли 116 млн.лв.

Максималната премия за тютюна от реколта 2009 не може да надхвърли 116 млн.лв.

Актуално

На специална пресконференция днес министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов представи позицията си по изплащането на премиите за тютюна от реколта 2009. Той информира журналистите за разговорите си с Националното сдружение на тютюнопроизводителите, с чийто Управителен съвет се срещна вчера.

Министърът подчерта, че по време на срещата си е бил категоричен, че правителството няма намерение да нарушава европейските регламенти и максималната допустима обща сума на държавните премии за тютюна от реколта 2009 е 116 милиона лева, съобщиха от пресцентъра на земеделското министерство.
Той подчерта, че това е сумата, за която България има разрешение, е тази, и няма да се пристъпи към нарушение на тази договореност.
Министър Найденов подчерта, че тази сума ще се изплати по изключение за България, заради това, че тя премира реколта от миналата - 2009 година, когато е била и третата година от членството на България в ЕС, и за която година сме имали право на плащане на държавна помощ за тютюнопроизводителите под формата на премия.
Министър Найденов изрично подчерта, че тази сума е най-голямата сума, която ще се изплати за последните четири години, като посочи, че общата стойност на премиите, изплатени за реколта 2006 през 2007 година е била 86 294 000 лева. За реколта 2007 изплатената премия през 2008 година е била в размер на 107 986 000 лева, а през последната 2009 година, когато е изплатена премията за реколта 2008 сумата е била 108 117 000 лева. Така сумата от 116 милиона лева, която ни е разрешена сега се явява най-висока обща сума на премии, плащана някога за отрасъла.
Министърът посочи, че тютюнопроизводителите на срещата му вчера са поискали общ размер на премията от 178 млн. лева, който са изчислили на база на количеството изкупен тютюн от реколта 2009 година съотнесено към нивото на премиите, предоставяни на килограм за миналата година. Същевременно той посочи, че предвид на голямото изкупено количество, декларирано за тази реколта, ще бъдат направени проверки на Министерството на земеделието и храните, фонд „Тютюн”, с участието на Националната агенция по приходите и Икономическа полиция. Целта на тези проверки е да се докаже основанието за плащане, а именно – реалността на извършените сделки по предаването на количествата тютюн на фирмите-лицензианти.
Той посочи, че министерството е разчело графика на тези проверки така, че те да стартират от първи февруари и да могат да приключат за две седмици. Министърът посочи, че след това ще свика заседание на Управителния съвет на фонд „Тютюн”, на което на база резултатите от тези проверки ще се определи размера на премиите за килограм и ще се направи предложение за изплащането на държавната премия към Министерски съвет, което той ще внесе на първото последващо заседание на МС.
Министър Мирослав Найденов подчерта, че извършването на проверките е нещо, което задължително трябва да предхожда всяко плащане, и че в това отношение компромиси няма да бъдат направени.
Той посочи, че не приема позицията, представена от народния представител от БСП Корнелия Нинова, изразена днес в парламента за незабавно плащане на суми по-високи от разрешените от ЕС и за провокиране на необосновани протестни действия.
Основна задача на правителството във връзка с държавното подпомагане на тютюнопроизводителите в момента е, да се осигурят тези средства от 116 милиона лева, като бъдат направени бюджетни размествания, подчерта министър Найденов. Той посочи, че в условия на финансова криза това е една нелека задача, но изрази увереност,, че средствата ще бъдат осигурени и от март ще може да стартира изплащането на субсидиите. Ако това стане, то ще е с два месеца по-рано от обичайното време за плащането на тези помощи, които в последните години досега са изплащани през месец май.

Още новини