Начало Новини Актуално Максим Майер: Преживели сме и други кризи, ще преживеем и тази

Максим Майер: Преживели сме и други кризи, ще преживеем и тази

Актуално

Важното е да съхраним бизнеса си и да го подготвим за следващия етап на растеж. Това казва Максим Майер, редакционен директор на списание Мениджър. На 24 ноември 2009 г. списанието провежда в Стара Загора първия бизнес форум от своята програма в края на 2009 г.

Максим Майер
- Г-н Майер, на 24 ноември в Спа хотел Калиста ще се проведе първият бизнес форум на Стара Загора, организиран от списание „Мениджър”. Той ще е
на тема „Бизнесът през 2010 г. - перспективи за растеж”. Защо избрахте нашия град за тази проява?

- „Мениджър” не за първи  път е в Стара Загора. Преди три години списанието организира семинар, в който специалисти от „Прайсуотърхаус” говориха пред предприемачите в града как да подготвят бизнеса си за присъединяването в ЕС. Тогава се запознах с част от участниците и съм убеден, че в Стара Загора живеят и работят изключително качествени мениджъри, които ръководят успешни големи, малки и средни компании. Точно на тях разчитам, че ще участват в нашия форум, че ще развият свои виждания за кризата и за възможностите за излизане от нея. Сега всяка идея за по-добро справяне с проблемите във фирмата е изключително полезна и ценна за всички участници в бизнеса. Убеден съм, че мениджърите в Стара Загора имат много идеи.

- Освен местните предприемачи и мениджъри, кои ще са другите участници във форума?

- Заедно с нас в Стара Загора ще са проф. Гарабед Минасян от Икономическия институт на БАН, Лъчезар Богданов от „Индъстри Уоч”. Те ще говорят за това какво се случва в България, кой е най-вероятният сценарий за развитие на кризата, кога можем да очакваме, че ще се отлепим от дъното. Във форума ще участват и водещи специалисти от Българо-американската кредитна банка, от „Кофас България” и консултантската компания „Сибола”. Те ще дискутират заедно с участниците проблемите и перспективите пред компаниите. Ще говорят за възможностите за отпушване на кредитирането и за падането на лихвите, как да си събираме вземанията. Убеден съм, че дискусията ще е полезна за бизнеса в Стара Загора, че участниците ще си тръгнат от форума с повече информация за случващото се в страната, с някои нови идеи за управлението на своите компании.

- Каква е вашата лична прогноза за изхода от кризата?

- Много се надявам да е прав господин Симеон Дянков, който казва, че напролет ще се усети оживление в икономиката. Има и противоположни мнения – за L-образно развитие на кризата в България, т.е. че като стигнем дъното, дълго ще се задържим на него. Аз лично мисля, че съживяването в европейската икономика ще се отрази благоприятно на българския бизнес. Вече в някои индустрии има увеличаване на поръчките. Както светът и Европа бяха причина за кризата в България, така сега те ще са катализаторът за по-бързото ни измъкване от нея.

- Защо „Мениджър” избра Старозагорската търговско-промишлена палата за партньор в провеждането на форума?

- „Мениджър” от няколко години партнира с Търговско-промишлената палата в Стара Загора. Запознати сме добре с дейността на палатата и сме убедени, че тя е сред най-добрите сродни организации в страната. Има наистина активна дейност, милее и прави много за развитието на Старозагорския край.

- Какво е посланието на „Мениджър” към участниците във форума и към бизнеса в района?

- Преживели сме и други кризи, ще преживеем и тази. Важно е да съхраним бизнеса си и да го подготвим за следващия период на растеж. Убеден съм, че всички предприемачи в района имат опита, знанията и куража да минат успешно през кризата. Ние в „Мениджър” се стараем да бъдем полезни на своите читатели. Затова провеждаме този форум, затова се стремим нашето списание да става все по-интересно и полезно за бизнеса. Желая на всички предприемачи и мениджъри в Стара Загора успех в трудните месеци, които ни предстоят.

 

Още новини