Начало Новини Актуално Майкрософт спира подръжката на някои версии на Windows XP и Windows 2000 и Vista

Майкрософт спира подръжката на някои версии на Windows XP и Windows 2000 и Vista

Актуално

На 13 април 2010 г. Vista RTM (без сервизни пакети – Service pack) ще бъде спряна от поддръжка, а на 13 юли 2010г. ще бъде прекратена поддръжката на Windows XP SP2 и Windows 2000 Professional. Майкрософт ще прекрати поддръжката r на Windows Server 2000, а Windows 2003 ще премине от пълна поддръжка към поддръжка в удължен период.

С прекратяването на поддръжката няма повече да бъдат пускани ъпдейти за сигурността за тези сервизни пакети. Това означава, че клиентите трябва да преминат на поддържан сервизен пакет, за да получават ъпдейти за сигурността, хотфиксове или поддръжка от Microsoft Customer Service & Support.  Прекратяването на поддръжката е съгласно съществуващата политика за жизнен цикъл на продуктите, която е в сила от 2002 г.
Потребители, които не са готови да обновяват компютрите и операционните си системи и които искат да продължат да използват Windows XP или Windows Vista, трябва да свалят и инсталират най-новите поддържани сервизни пакети възможно най-скоро: Windows XP SP3 или Windows Vista SP2. По този начин ще продължат да получават ъпдейти за сигурността и поддръжка от Майкрософт.

Как потребителите да проверят коя версия на Windows Vista или Windows XP използват, ако не са сигурни в това:

- Натиснете старт бутона, после Run (или Windows бутон + R), и напишете winver; диалоговият прозорец, който ще ви се появи, ще покаже кой сервизен пакет имате инсталиран.
- Натиснете старт бутона, кликнете с десен бутон на мишката върху Computer, и изберете Properties. Така ще видите прозорец, в който ще има посочен и инсталирания сервизен пакет.
- Windows XP клиентите могат да посетят страницата за Microsoft Update: http://update.microsoft.com/microsoftupdate, за да се ъпгрейднат към Service Pack 3.  Важно е да се отбележи, че се изисква да има инсталация на Service Pack 1 и Service Pack 2, преди да може да се ъпдейтне до Service Pack 3 през Microsoft Update.
- Потребители на Windows Vista могат да използват линка по-горе или директно да отворят Windows Update контрол панела и да инсталират Service Pack 1. Може да се изисква инсталирането на други важни ъпдейти, преди Windows Update да предложи Windows Vista Service Pack 1. Препоръчваме ъпдейт до Service Pack 2 за Vista, за да сте сигурни, че имате последния service pack.

Още новини