Начало Новини Актуално Майки от Стара Загора трябва да връщат над 48 хил. лева на НОИ

Майки от Стара Загора трябва да връщат над 48 хил. лева на НОИ

Актуално

До 20 октомври от Териториалното поделение на НОИ в Стара Загора са издадени 53 разпореждания на майки, които са получавали неправомерно обезщетения да отглеждане на деца до 2-годишна възраст, съобщи директорът Петър Мръцков. Те трябва да върнат общо 48 787 лева, 39 487 лева - неправомерно получени, плюс 9300 лева лихви.

"Разпорежданията са издадени след щателно проучване на данните за всички деца под 2 години в Старозагорска област, посещаващи детски ясли - 2453, както и на декларациите, които майките са длъжни да подадат до осигурителя, когато детето тръгне на детско заведение. Данните се съпоставят и за всеки отделен случай се съставя констативен протокол. Според Кодекса за социално осигуряване, изплащането на паричното обезщетение за гледане на дете до навършване на две години, което е в размер на една минимална заплата - 240 лева, се прекратява, когато детето бъде настанено в ясли, дадено за осиновяване или при отглеждането му от детегледач, назначен по програмите "В подкрепа на майчинството" и "Отново на работа". Майките подават декларация за промяна на обстоятелствата с начална дата - деня на записването на детето в детското заведение, а работодателят в определения от закона 3-дневен срок уведомява ТП на НОИ, за да спре изплащането на парите", поясни Петър Мръцков.

През юни НОИ предприе кампания за връщане на неправомерно получените пари. Сумите са различни, в зависимост от това колко месеца детето е било на ясла. На майките се издават разпореждания за доброволно връщане на надвзетите суми. Досега в Старозагорска област са внесени 6548 лева, или 13.42 на сто от общата дължима сума. Нито едно от връчените разпореждания не е обжалвано. Ако парите не бъдат върнати на държавата, се налага намесата на Агенцията за държавни вземания.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини