Начало Новини Актуално Магазин на ИКЕА отваря врати в София през 2011 г.

Магазин на ИКЕА отваря врати в София през 2011 г.

Актуално

До една година в България ще отвори първият магазин на веригата за мебели ИКЕА. Първата копка направи премиерът Бойко Борисов. Магазинът е на околовръстното шосе на София до разклона с Бистришко шосе и се очаква да е готов през втората половина на 2011 г. Общата инвестиция ще надхвърли 50 млн. евро. В България ИКЕА ще стъпи със 7500 различни продукта.

Василис фурлис, шеф на борда на "Фурлис груп", които държат франчайза за ИКЕА у нас, обясни, че ще има паркинг за 1200 коли, ресторант, кафене и магазин за оригинални шведски стоки.
Премиерът Борисов беше щастлив, че голяма част от стоките на ИКЕА ще се произвеждат от родни материали. А строителният министър Росен Плевнелиев обеща, че ще се борят за всеки лев чужда инвестиция. Това е и една от причините да забързат ремонта на околовръстното и да е готово до 2 години. Ще се прави ремонт и на Бистришко шосе. Това щяло да улесни достъпа до ИКЕА.

Гръцката "Данаос", която продаде земята на "Фурлис" за магазина на ИКЕА, пък ще прави огромен мол в съседство. "София ринг мол" ще бъде разположен на 72 000 квадрата и така ще стане най-големият у нас. За сравнение лидерът сега е The Mall, който е на 66 хил. квадрата.

Почти изцяло през последните години с поръчки от световния мебелен гигант ИКЕА работи и мебелното предприятие Средна гора АД в Стара Загора.

Още новини