Начало Новини Актуално М-Тел получи признание за най-голям рекламодател в България

М-Тел получи признание за най-голям рекламодател в България

Актуално

М-Тел е годишният победител сред рекламодателите у нас. Мобилният оператор получи първа награда и голямата звезда на бляскава церемония на финала на Х юбилеен фестивал на асоциацията на рекламните агенции (ФАРА). Празничната вечер с раздаване на Оскарите в бранша се състоя в събота във вариете Албена на елитния северночерноморски курорт.

Под бурни аплодисменти шефката на ФАРА - Мариана Бръшнарова, обяви победителя. "Да имат всички такъв клиент като "М-Тел", пожелаха от компанията на представителите на всички рекламни агенции, които препълниха вариетето. Сценарият на вечерта мина с мотото "Най-добрите рекламни екзекуции" (от английски, execution - изпълнение) и годишни присъди, раздадени от прецизното жури с председател Мария Тодорова, пише вестник Стандарт. Кой е екзекуторът - рекламата или клиентът, заиграха с темата на вечерта известният радио- и телевизионен водещ Димитър Павлов и синеоката Милена Маркова от "Аламинут". Мария Игнатова от "Господари на ефира" обяви победителя в една от категориите за пресреклама и това е популярната "Да спасим мъжа", а рекламодателят, както се знае, е "Каменица". В голямата творческа конкуренция се класираха и рекламите "Ела да те видят животните" на софийския зоопарк, "Гирлянд, свирка и конфети" и "Къде е детето ти, когато е в интернет" с рекламодател "Глобул". И трите реклами донесоха другата голяма звезда на вечерта на рекламна агенция Ogilvy group. Тя им беше лично и заслужено връчена от президента на ФАРА Красимир Гергов.
Коя реклама прилича на разстрел от упор? - попита публиката водещият Митко Павлов, докато се извъртяваха всички номинации в категорията "Телевизионна и кинореклама". Фаворит в нея стана поръчаната от Пенсионна осигурителна компания "Доверие" реклама "Бекъм". Коя реклама е по-запомняща се, ако вкараш в нея фолк певица или застаряващ водещ? - майтапеха се актьорите на сцената. Димитър Рачков, докато раздаваше награди, се предложи на агенции и клиенти да го вземат за рекламно лице.
Шефката на "Новини и актуални предавания" в bТV Люба Ризова обяви победителя в категорията "Рекламна компания" и това отново беше "Да спасим мъжа" с бира "Каменица". "Да се надяваме, че догодина ще спасим жената", поръча тя на призьора New Moment New Ideas Company. Тук водещите на сцената не пропуснаха да припомнят, че журито е забравило да номинира предизборната кампания на Станишев, който кара трамвай, или напъните на Яне Янев да е по-добър от ДАНС. В тази категория имаше най-много състезатели, които събраха точки. Сред тях бяха "Песента" на "М-Тел" и "Твоята дума за наркотиците". Последната награда връчи Вики Политова, управляващ директор на bТV. На видеостената миналогодишни фаворити в рекламата правиха личните си и професионални откровения за нея. Рекламата е творчески или търговски продукт. Рекламата е най-комерсиалното изкуство. А българските реклами са или прекалено български, или крадени, шегуваха се от екрана. Вечерта на наградите завърши с тематично парти на bТV на плажа в курорта Албена.

 

* * *

Ogilvy Group стана рекламна агенция на годината
За втори пореден път Ogilvy Group стана рекламна агенция на годината, след като и през 2008 г. компанията получи престижната награда на Фестивала на Асоциацията на рекламните агенции (ФАРА), пише вестник Класа. Статуетката връчи председателят на организационния комитет на форума Красимир Гергов, а управителят на агенцията Екатерина Тупарева я прие и поздрави екипа си. Това се случи на заключителната церемония на десетото издание на ФАРА, което се проведе от 2 до 5 септември в курорта Албена. Ogilvy бе и творческата агенция на събитието. Приз "Рекламодател на годината" спечели мобилният оператор "М-Тел", който до последната награда бе в конкуренция за отличието с Globul. Статуетката връчи директорът на фестивала Марияна Брашнарова.
На церемонията в събота вечерта бяха раздадени още наградите в категории "Тв реклама и кинореклама", "Радиореклама", "Пресреклама", Out of home и "Рекламна кампания". Водещи на събитието бяха Димитър Павлов и Милена Маркова-Маца от предаването "Аламинут" по bTV, а залата във вариетето на курорта бе преобразена според мотото на тазгодишния фестивал - "Най-добрите рекламни екзекуции на годината". Сцената бе оградена с бодлива тел, банките на водещите бяха във вид на гилотини, а връчващите призовете излизаха на сцената от своеобразна килия. В паузите между връчването на различните призове за настроението в залата се погрижи група Panican Whyasker.

Категория "Пресреклама"

Първо бяха раздадени наградите в категория "Пресреклама". В подкатегория "Стоки" златото грабна агенция New Moment New Ideas Company с "Да спасим мъжа, серия от 4, списания", реализирана за "Каменица". Среброто отиде при "Публисис МАРК" и рекламата Great Wash за клиент Siemens. Призовете в "Стоки" връчи Мария Игнатова, бивша водеща на "Господари на ефира" и актриса в "Пълна лудница", което от този сезон се излъчва по bTV. Наградите в "Пресреклама" - "Услуги" пък поднесе Радост Драганова, водеща на "Модерно". Трета и първа награда в подкатегорията спечели Ogilvy Group съответно с "Интернет без ограничение" за рекламодател Globul и "Ела да те видят животните", изготвена за Зоологическа градина - София. Среброто пък получи "Ноубъл графикс криейтив студио" за рекламата "Планина. Море" с рекламодател "АИИ Дейта процесинг". Злато в "Пресреклама" - "Социална, политическа, медийна" не бе присъдено, а среброто и бронза спечели отново Ogilvy Group респективно с "Гирлянд, Свирка и Конфети" с рекламодател АРА - България и "Къде е детето ти, когато е в интернет?", реализирана за Globul.

"Радио" и Out of home
В категория "Радиореклама" също не бе присъдена първа награда. Третото място бе за агенция Reforma и "Точно време" с клиент "Чучков брадърс", а среброто спечели Ogilvy Group и радиоверсията на "Къде е детето ти, когато е в интернет?".
За да връчи наградите в категория Out of home - "Стоки", на сцената излезе Екатерина Тупарева, управител на Ogilvy и член на организационния комитет на форума. Бронз в категорията не бе присъден, а среброто и златото спечели "Ноубъл графикс криейтив студио" съответно за рекламите "Слалом" и "25% по-малко", и двете изработени за "Порше БГ". Призовете в подкатегория "Услуги" връчи водещата на "bTV Новините" Ани Салич. Втората награда получиха "Публисис МАРК" за "Еврожоли - Петната се предават" с клиент "Еврожоли", а златото взе Ogilvy Group с "Ела да те видят животните - серия от 2" за Зоологическа градина - София.
Актьорът и водещ на "Господари на ефира" Димитър Рачков раздаде наградите в Out of home, подкатегория "Социална, политическа, медийна реклама". Бронза получиха Leo Burnett Sofia със Sofia Dance Week, реализирана за миналогодишното издание на фестивала за клиент "Списание Едно". Втората награда отиде при Ogilvy Group и рекламата "Не позволявай боклукът да стане част от пейзажа", изработена за Globul. Когато трябваше да обяви първото място в категорията, Рачков опъна нервите на очакващата публика, като се пошегува, че иска да си поговори с Димитър Павлов, след което слезе от сцената, за да изпие чаша вода. Когато реши да произнесе името на победителя, обаче се оказа, че актьорът е забравил наградата зад сцената и се наложи Мария Игнатова да излезе, за да му я даде. Носителят на приза се оказа New Moment New Ideas Company за Good is Short с рекламодател SFF.

Призове за "Тв реклама"
Следващата обявена категория бе "Тв реклама". В подкатегория "Стоки" единствената номинация бе за Leo Burnett Sofia и спота Man’s Best Friend, изработен за "Валмарк", който спечели трета награда. В "Услуги" победителите обяви Весела Димова, директор "Продажби" на bTV. Третата награда бе за Ogilvy Group и "Всеки лист е от значение" с рекламодател Globul. Среброто и златото спечелиха New Moment New Ideas Company съответно с "8% Депозит" за ОББ и рекламата "Бекъм", реализирана за ПОК "Доверие". В подкатегория "Социална, политическа, медийна реклама" първа награда не бе присъдена, а бронза спечели "Ноубъл графикс криейтив студио" за "Българската Коледа" с рекламодател Президентство на Република България. Втората награда бе връчена на Ogilvy Group за тв версията на "Промени гледната си точка към природата", изработена за Globul.

Награди за кампания
В категория "Рекламна кампания" - "Стоки" бе връчена единствено първа награда. Тя бе обявена от Люба Ризова, директор "Новини" на bTV, а носител на приза стана New Moment New Ideas Company с "Да отворим "Каменица". Да спасим мъжа" с рекламодател "Каменица". В подкатегория "Социална, политическа, медийна реклама" също бе връчена само една награда - злато за Ogilvy Group и "Твоята дума за наркотиците", реализирана за Служба по наркотици и престъпност към ООН.
Три приза бяха присъдени в "Рекламна кампания", подкатегория "Услуги", а за да ги връчи на носителите им на сцената, излезе управляващият директор на bTV Вики Политова. "Гледам всички реклами, които се излъчват в ефира на bTV, и въпреки шегите на рекламистите мога да кажа, че през последните години рекламата в България претърпя еволюция", каза тя. Бронз в подкатегорията получи Ogilvy Group за "Ела да те видят животните", а среброто и златото спечели DDB Sofia съответно за кампаниите UP2U и "Песента" с рекламодател "М-Тел".
Последните раздадени призове определиха и носителя на наградата "Рекламодател на годината" - "М-Тел".

Отличие за медия агенция спечели DDB Sofia

Медия агенция на годината стана DDB Sofia. Призът бе връчен от председателя на организационния комитет на ФАРА Красимир Гергов на церемония в петък вечерта. Тогава бяха раздадени още наградите в девет категории. Трета и първа награда в "Дизайн" получи New Moment New Ideas Company. Втората награда бе за "Ноубъл графикс криейтив студио". Трета и първа награда в "Корпоративна идентичност" получи студио "Ентусиазъм", а среброто спечели DDB Sofia. При "Опаковки и етикети" не бе присъдена втора награда. Бронза взе Leo Burnett Sofia, а златото - студио "Ентусиазъм". Втора награда в "Интернет реклама" бе за Leo Burnett Sofia, а трета и първа награда - за DDB. В категория "Автореклама" не бе присъдено злато. Бронза спечели "Ноубъл графикс криейтив студио", а среброто - New Moment New Ideas Company. При събитията първа награда бе присъдена на агенция Clockwork, втора - на Ogilvy, a с бронз се сдоби DDB. При "Креативно използване на традиционна медия" третата награда бе за агенция Reforma, а среброто и златото получи Mindshare. В категория "Нови комуникационни канали" бронза грабна Saatchi & Saatchi. Второто място спечели Reforma, a златото бе за агенция Firefly Studios. Носител на злато и бронз в "Медийна кампания" стана DDB Sofia, втора награда получи КРЕС.

Още новини