Начало Новини Актуално Лява ръка, десен джоб по европейски

Лява ръка, десен джоб по европейски

Актуално
транспорт Динев Стара Загора

През седмицата немският евродепутат от гръцки произход Йорго Катсимаркакис обяви в интервю за Еурактив, че Европейската комисия обмисля план директно да управлява регионалните фондове в Гърция, България и Румъния, тъй като администрациите на тези страни не са способни сами да се справят. Тази новина излезе в същия ден, когато научихме от ресорния заместник-кмет на Стара Загора Белчо Белчев какъв интегриран градски транспорт ни предлага британската фирма консултант.

Връзката е директна - тази фирма е избрана тъкмо от нашето Министерство на регионалното развитие и благоустройството да напише проект за модерен градски транспорт на Стара Загора, за което Европа отпуска 13.5 милиона евро. За да свършат тази работа, британските консултанти ще получат 405 хиляди лева. Това е хонорарът, определен от това министерство.
Резултатът от неколкомесечната работа на екипа обаче не ни се струва като да е за толкова пари. А парите се плащат от джоба на европейските данъкоплатци, сред които сме и ние... Момчетата са ползвали документацията на Общината, за да установят, представете си, че Стара Загора има проблем с паркирането. Ние това много добре го знаем. Но консултантът не предлага проблемът да се  реши с подземни паркинги, за които проектите са готови и платени от години, а с антипаркинг колчета за десетки хиляди евро, които ще свалят колите от тротоарите, но ще задръстят улиците. И това е само един от нерешените проблеми в този проект, изработен за 405 хиляди лева.

Консултантите предлагат също изграждане на велоалея от кв. ”Железник” до бул. ”Митрополит Методий Кусев” и Аязмото за няколко милиона евро. Как ще реши тази велоалея проблемът с транспорта пак не става ясно. От Общината настояват парите да се ползват за обновяване на тролейбусния парк, както и за откриването на нови линии. Следват дълги пазарлъци, защото британците предлагат трамвайна линия за 40 милиона евро. Най–после се съгласяват да включат 8 или 14 тролея,  които струват в пъти по-малко. Тук е мястото да кажем, че избраната фирма-консултант от МРРБ няма опит с тролейния, а само с трамвайния транспорт. Шокиращото предложение обаче е за поставяне на информационни табели с разписанието на автобусите на всяка спирка, което е оценено на 8 милиона евро. Как ви се струва? Дали пък някой близък на консултантите няма фирма за такива табели? Това със сигурност в МРРБ знаят, или могат да проверят. Как да не си помислим за класическата схема Европа ни отпуска едни пари, но българската администрация ни казва коя фирма да изберем, без значение какъв опит има и какъв продукт предлага.
Защо Министерството на регионалното развитие и благоустройството избира фирма без опит, която няма никаква представа от проблемите в града? Защо и по какви критерии определя такъв висок хонорар за такъв нисък резултат накрая? Има ли пак „наши” фирми, които трябва да уредим, не заради черните им очи обаче?
Ето такива въпроси си задавам, докато научавам как управлението на регионалните фондове трябвало да бъде отнето от българската администрация. Съвпадението дали е случайно?

Дали ще получи хонорара си фирмата консултант, зависи от Общинския съвет на Стара Загора. Ако той одобри един от двата варианта, които предлагат британците, парите ще им бъдат преведени. За нещо, което едва ли ще превърне транспорта в града в модерен и интегриран. Ако старейшините не одобрят проекта, ще се наложи да се прави друг, който може да е по-разумен и логичен. Ще гледаме внимателно в четвъртък, кой за какво ще даде гласа си - дали за модерен транспорт, или за фиша с хонорара на британския консултант.

Коментар: вестник Новината

Още новини