Начало Новини Актуално Люти битки се водят на сцените на Пиеро

Люти битки се водят на сцените на Пиеро

Актуално

26 септември 2011 г. е третият ден на най-голямото международно културно събитие, което на две години се провежда в Стара Загора - VII кукленотеатрален фестивал за възрастни "Пиеро". Над 300 кукловоди от страната и чужбина представят изкуството си пред взискателната публика и петчленното жури на феста с председател руският театровед Олга Глазунова.

Членовете му са Ивета Скрипкова, режисьор и директор на фестивала в Банска Бистрица в Словакия, проф. Васил Рокоманов, сценограф, Юрий Дачев, театровед, и Петър Цанков, композитор, пише вестник Старозагорски новини.
Двадесет и четири постановки участват общо в програмата, като в извън състезателната част ще бъдат представени четири куклени спектакъла за възрастни.
Стартът на сцената на Операта даде Белчо Белчев, зам.-кмет на Община Стара Загора. Приветствени адреси изпратиха министърът на културата Вежди Рашидов и Съюзът на артистите в България.
В първия ден сред показаните пет постановки "точките обра" авторският спектакъл на Димитър Иванов "Разкази от бъчвата". Вчера в изключителната конкуренция се включиха украинските "Коне" от Транскарпатски регионален куклен театър "Bavka" от Ужгород; "Антигона" на Полтавския академичен регионален театър, Украйна, "Захарницата" от Барселона, Испания, пазарджишкият "Цар Шушумига" и "Другият" от Стара Загора.
Във фоайето на Кукления театър са подредени Фотографска изложба на Рад Димитров, Инсталация на Свила Величкова, Инсталация с интерактивно ателие на Деница Аргиропулос и базар на специализирана литература за куклено изкуство.
На 25 септември във фоайетата на Регионална библиотека "Захарий Княжески" се откриха други две изложби - на абсолвенти при НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", специалност "Сценография за куклен театър", с художествен ръководител проф. Майя Петрова и Изложба-живопис на Николай Иванов - Ом.
Днес сценичната битка продължават артистите от Видин с "Автобиография", американците от Ню Йорк с "Машината-птица" и "Възгледите на един пън" от Варна.
Маратонът завършва в 21 часа на Античната улица в Регионалния исторически музей с Етно джаз концерт - мултимедиен спектакъл "Без граници" с унгарския саксофонист Виктор Тот и др.

Още новини