Начало Новини Актуално Лукойл Нефтохим остава запечатан

Лукойл Нефтохим остава запечатан

Актуално
Лукойл Нефтохим

Предвидената за днес среща между вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков, ръководството на Агенция Митници и представители на Лукойл Нефтохим-Бургас няма да се състои. Това съобщи пресцентърът на Министерството на финансите, без да пояснява причина за провалът на срещата. Актът за отнемане на лиценза на данъчните складове Нефтохим Бургас и Нефтен терминал Росенец остава в сила.

Припомняме ви, че днес се очакваше да има развръзка по казуса с отнемането на лиценза на рафинерията и нефтеното пристанище в Бургас, съобщи econ.bg. Снощи премиерът Бойко Борисов съобщи, че предстои втора среща между представителите на Лукойл и Министерството на финансите. На срещата се очаква да се уточни график дали е възможно измервателните уреди да се поставят в рамките на два месеца.

При първата среща между финансовия министър, шефа на митниците и ръководството на Лукойл Валентин Златев заяви: Агенция Митници е издала две заповеди, с което е отнела лиценза на нефтеното пристанище Росенец и на Нефтохим. Ние сме законопослушни, изпълняваме указанията, превели сме завода в авариен режим на работа, свалили сме преработката и го спираме за момента. Ние сме в състояние на голяма част на изпълнение на всичко, което се изисква.

От своя страна Симеон Дянков бе категоричен, че няма опасност нито от криза на горивата у нас, нито за постъпленията в държаната хазна: Няма да има криза. Тук трябва да се покаже, че и малките, и големите фирми са еднакви пред закона и всички трябва да изпълняват закона. Има достатъчно вносители - над 420 лицензирани вносителя има в България.

Лукойл Нефтохим има възможност да обжалва решението на митниците, но докато няма становище на съда, рафинерията в Бургас ще остане с отнет лиценз, припомня Dariknews.bg.

Разчитаме на коректност от страна на рафинерията да изпълни своите задължения по закон. Това коментира премиерът Бойко Борисов тази сутрин в ефира на БНТ по повод отнетия лиценз. Той допълни: Компромис няма, законът е спазен, лицензът е отнет.

На мен ми омръзна да отговарям на въпроси и спекулации относно – такива ли са цените, крие ли се нещо в тази рафинерия. Затова електрониката ще отговори на всички въпроси и ще бъдем наистина прозрачна и правова държава, допълни Борисов. Той допълни, че криза на пазара на горива ще настъпи, ако журналистите продължават да говорят, че би могло да настъпи такава криза. Това било така, защото хората били наплашени от криза.

Много пъти сме казали, че пазарът е либералзиран, че до нас има рафинерии, че се надяваме, че и българската рафинерия ще направи всичко необходимо да се приведе в законовите срокове, да спази законите, да обжалва, съответно да иска нов лиценз и през това време да отремонтира и да направи това, което трябва, посочи премиерът.

Страната ни има достатъчно горива на склад, за да компенсира отсъствието на Лукойл от пазара за 6 месеца. Това обясни в ефира на предаването Здравей, България министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков. Той уточни, че на този етап няма основания за поскъпване на горивата и държавата ще реагира при всеки опит за спекулация с цените.

Има готовност да бъде реагирано при нужда с количествата от държавния резерв, но въпреки това се надява, че до такива интервенции няма да се стига. Аз се надявам, че компанията ще успее да направи необходимите инвестиции, да монтира измервателните уреди и в реалистични срокове ще може да кандидатства отново за лиценз, заключи министърът на икономиката и енергетиката.

Междувременно стана ясно, че България може да издържи повече от 85 дни без горивата на Нефтохим и теоретично без внос. За толкова време са запасите на различните видове горива в Държавния резерв и в петролните търговци, научи вестник 24 часа.

Държавният резерв ще освободи запаси, след като търговците изчерпат своите, се казва в официално съобщение от Агенция Митници. Горивата на резерва щели да бъдат продавани през стоковите борси. Държавните запаси не са в данъчни и акцизни складове, затова няма да има проблем да се ползват и запасите, които по закон трябва да поддържа Лукойл. Резервите ни от мазут са достатъчни за 90 дни. Той е суровина за производство на горива, информират от МИЕТ.

 

Още новини