Начало Новини Актуално Лукойл България обясни причините за промяна на цената на горивата

Лукойл България обясни причините за промяна на цената на горивата

Актуално
Лукойл България

Лукойл България обясни ценовата си политика. От компанията, която е единственият производител на горива в България обясниха, че тенденцията към поскъпване на горивата както у нас, така и в цял свят е резултат от комбинираното действие на множество причини. Сред тях са нарасналото потребление в страни като Китай, Индия и Бразилия и сигналите за излизане от икономическата криза.

Те се забелязват при най-големите световни потребители и това се свързва с промяна на инфлационните нива. Фактор за цената на горивата са и събитията в Северна Африка и Близкия Изток, които изостриха опасенията за редовността на доставките и настроиха пазара към запасяване. Това предизвика рязко покачване на котировките както във фючърсната търговия на нефт, така и на международния пазар на готови горива.
От началото на годината цените на суровия петрол и готовите горива на международните пазари са отбелязали скок от 23 на сто. В същото време, повишението на цената на дизеловото гориво в България за същия период е в рамките на 12%, изцяло за сметка на намаляване на търговската печалба, отчита доставчикът на горива.
Отговорът на въпроса, защо у нас дизеловото гориво е по-скъпо от бензина, е следният: В почти целия Европейски съюз, с изключение на Швеция, дизеловото гориво без акциз и ДДС е по-скъпо от бензин А95. Тази тенденция е трайна и е резултат от увеличеното потребление на дизел в световен мащаб.
Поради социалните функции на дизеловото гориво обаче, повечето европейски страни са възприели такава данъчна политика, че след данъчно облагане крайната цена на бензина става по-висока от тази на дизела, както поради големите разлики в акцизните ставки (до 300 евро на 1000 л), така и чрез различни облекчения - ниски или нулеви ставки за биодизел, преференции за различни групи потребители или по-ниско облагане с ДДС.
Към настоящия момент у нас почти половината от крайната цена на горивата (40-46%) се формира от държавни вземания - ДДС и акцизи. С повишаването на акциза в началото на годината и влизането в сила на изискването за 3% биокомпонент в дизеловото гориво, неговата цена нарасна. Поради липсата на акцизни преференции за гориво с 3% биосъставки и малката разлика между акцизните ставки на бензините и дизела (под 50 евро за 1000 л), крайната му цена надхвърля тази на бензин А 95 и тази тенденция може да се промени само чрез промяна в данъчната политика.

От Лукойл България обясняват още:
При сегашната пазарна конюнктура бизнесът на транспортните фирми е силно затруднен. Тези затруднения обаче са причинени в много по-голяма степен от срива в строителния сектор и свиването на производството, които ги лишиха от огромен обем поръчки, отколкото от повишаването на цените на горивата, защото те са включени в цената на тяхната услуга. В този смисъл претенциите им към производители и дистрибутори на горива са необосновани.
Пазарът на горива в България е напълно свободен и при наличието на пет рафинерии в пряко съседство, няма никакви пречки за внос на горива по законосъобразен начин, ако техните цени са по-изгодни от тези на бургаския комбинат.

Още новини