Начало Новини Актуално Любителският риболов се забранява от 15 април до 31 май

Любителският риболов се забранява от 15 април до 31 май

Актуално

любителски риболов забрана 15 април 31 майСъс заповед на министъра на земеделието и храните проф. Иван Станков от понеделник (15 април 2013 г.) се забранява любителският риболов за 47-дневен период. Забраната е на основание Закона за рибарството и аквакултури и се прилага ежегодно през размножителния период на видове във водите на Черно море, р. Дунав и вътрешните водни обекти.

Забраната за любителски риболов е от 15 април и ще продължи до 31 май 2013 г., включително и важи за всички пролетно-лятно размножаващи се видове, съобщиха от пресцентъра на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури.

През 2013 г. действа режима за риболов, определен в Приложение № 1 Срокове на забрани за улов на риба и други водни организми през периода на размножаване на Закона за рибарството и аквакултурите. Съгласно Приложение №1, сроковете за забраната за риболов на пролетно-лятно размножаващи се риби се определя в зависимост от надморската височина на водния обект. Във водни обекти, намиращи се до 500 м надморска височина, забраната е от 15 април до 31 май 2013 г., а в рибностопански обекти, намиращи се от 500 до 1500 м надморска височина, от 1 май до 15 юни 2013 г.

Уловът на карагьоз (дунавска скумрия), в българския участък на река Дунав, се забранява от 15 април до 15 май, включително.

Уловът на калкан в общностните води на Черно море се забранява през периода от 15 април до 15 юни включително, съгласно Регламент (ЕС) № 1261/2012 на Съвета от 20 декември 2012 г.

Уловът на попчета с мрежени риболовни уреди във водите на Черно море се забранява от 15 април до 15 май, включително.

За любителите риболовци има оставени свободни водни обекти на територията на страната за осъществяване на риболов.

За Област Стара Загора:

  • баластриери 1 и 2 (затворени) в землището на с. Ягода, община Мъглиж;
  • баластриери 1 и 2 (затворени) в землището на с. Юлиево, община Мъглиж;
  • баластриера (затворена) в землището на с. Шаново, община Мъглиж;
  • баластриери 1 и 2 (отворена и затворена) в землището на с. Зимница, община Мъглиж;
  • баластриери 1 и 2 (затворени) на границата на землището на с. Тулово със землището на с. Ръжена, община Мъглиж.
  • баластриера 1 (отворена) в землището на община Мъглиж (т.нар Аксаков гьол).

Още новини