Начало Новини Актуално Лот 3 от автомагистрала Тракия започва в началото на януари 2010 г.

Лот 3 от автомагистрала Тракия започва в началото на януари 2010 г.

Актуално

Между 13 и 15 януари 2010 година ще бъде обявена тръжната процедура за Лот 3 (Нова Загора - Ямбол) от автомагистрала Тракия. Промяната е заради наближаващите коледни и новогодишни празници, когато компаниите излизат във ваканция.

Това съобщи вчера министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, след като изнесе публична лекция пред студенти от УНСС за новите тенденции в развитието на регионалната политика на България. Конкурсът за Лот 2 (Стара Загора - Нова Загора) беше обявен в средата на миналия месец, а тогава Плевнелиев обясни, че останалите два участъка вървят с около 3-4 седмици закъснение и се очаква да започнат в началото на декември, припомня вестник Класа. 56 компании са закупили до момента тръжна документация за участие в конкурса за Лот 2, като 20 от тях са български, каза още Плевнелиев. Офертите за втория участък от аутобана до Бургас трябва да се подават до 11 януари, а отварянето им ще започне на 12-и.

* * *

Таксите за преминаване на магистрала "Тракия" няма да се плащат чрез тол система (бариери), заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев по време на публична лекция в УНСС. Магистралата няма нужда нито от тол системи, нито от концесия, защото 85% от нея се финансира по оперативна програма "Транспорт". Българското кофинансиране е само 15%, но то е осигурено със заем от Европейската инвестиционна банка, пише вестник Монитор.
По думите на министъра тол системи на трасето може да има само ако правителството прецени, че с парите, събирани от тях, ще бъдат финансирани други бъдещи инфраструктурни проекти в държавата. 56 компании имат интерес да участват в магистралата, допълни той.
По магистрала "Хемус" се работи по линия на публично-частно партньорство, заяви министърът. С помощта на Европейската банка за възстановяване и развитие ще се направят тръжни процедури, ще се изследват пътникопотокът и трафикът, за да може да има често състезания, допълни той. Според предварително изследване магистрала "Хемус" ще струва 1,1 млн. евро, а с допълнителните разходи - 1,5 млрд. евро. Проучването показва още, че една част от магистралата е повече икономически оправдана и може да бъде договорена при по-изгодни условия.

Още новини