Начало Новини Актуално Лот 2 на Тракия – за 2 млн. евро на км? (обзор)

Лот 2 на Тракия – за 2 млн. евро на км? (обзор)

Актуално

Четири компании отпаднаха от състезанието за строителството на участъка Стара Загора – Нова Загора на автомагистрала Тракия, финансиран по Оперативна програма Транспорт. Други четири продължават в конкурса за избор на изпълнител. Най-ниската оферта от 137 868 000 лв. с ДДС за изграждането на участъка от 31,8 км подаде Обединение магистрали Трейс.

По предварителни изчисления на Агенция Пътна инфраструктура един километър от лот 2 би трябвало да струва 3 млн. евро, съобщава агенция Фокус. По груба сметка предложената оферта на Обединение магистрали Трейс за строителството на лот 2 сочи, че един км би струвал около 2 млн. евро, което поражда известни съмнения за дъмпинг и повторение на случая с автомагистрала Люлин, за която бюджетът за км беше 7,5 млн. евро и ще се оскъпи значително след поредицата от финансови претенции на изпълнителя.
Заради това комисията ще поиска от Трейс допълнителна обосновка, тъй като предложената цена е доста по-ниска от осреднената на останалите кандидати.
Министър Росен Плевнелиев каза, че е дълбоко впечатлен от разликите в цените на офертите. Даже бих казал, че съм притеснен, коментира той.
Оценката на риска от различните компании, очевидно е направена по различен начин. Според него офертата на Трейс би трябвало да се разгледа "под лупа", за да се види дали тя наистина е реална и устойчива. Ако можем за тези пари да направим магистралата, ще бъде страхотно, коментира той. На въпрос на журналиста Сашо Диков дали не е редно да бъдат отворени и офертите на отпадналите кандидати, министър каза, че законите у нас трябва да се спазват. Аз искам да спазвам законите в тази държава, очевидно – вие не искате, престанете с вашите въпроси. Вие очевидно искате да провалите тръжната процедура за магистрала Тракия, карайки един министър да не спазва законите на държавата, контрира Плевнелиев.
Аз посмъртно няма да дам краен срок на никой, когато става въпрос за законосъобразни процедури. Комисията избор на изпълнител ще работи колкото прецени, каза още регионалният министър Росен Плевнелиев. Той отново заяви, че фиксираният срок за започване на строителството е 3 май. Отварянето на офертите по думите му става един месец преди заложения срок според графика на МРРБ. Аз се гордея, че съм този министър в България, който посмъртно няма да се намеси в работата на комисията за избор на изпълнител. Ще стане това, което реши комисията според законите на България, каза още той.
За изграждането на лот 2 са предвидени 96 млн. евро по Оперативна програма Транспорт със средства от Кохезионния фонд на ЕС.

Агенция Фокус припомня:
Трейс Груп АД e създадена през 2003 г. В холдинговата структура влизат 14 фирми, сред които водеща е Пи Ес Ай АД, като холдингът управлява браншово обвързани компании и контролира техния производствен, финансов, мениджърски и човешки потенциал. През 2004 г. се учредява Трейс Груп Холд АД. Централните офиси на холдинга са в София и Стара Загора, а останалите в градовете Бургас, Сливен, Ямбол, Кърджали, Смолян и Казанлък.
Холдингът е изцяло частно акционерно дружество.

Трейс Груп Холд АД изпълнява обекти от национално и регионално значение, участва в международни проекти. В обхвата на пазарния сектор, който дружеството владее са обекти за рехабилитация, реконструкция и строителство на пътища, автомагистрали, летища, изграждане на метростанции.
Компанията изгражда водоснабдителни и газоснабдителни системи, участва в националната програма за укрепване на свлачища и в аварийно - възстановителни дейности при природни бедствия.

Компанията изгражда лот 1 от автомагистрала Тракия - Оризово - Стара Загора с бюджет от 182 356 333 лв.

Това е следният участък:

  • Оризово - Стара Загора, км 171+360 до км 210+100 :
  • І подучастък : Оризово –Чирпан,км 171+360 до км 186+700;
  • ІІ подучастък : Чирпан –Ст.Загора,км 186+700 до км 210+100;
  • Изпълнител на проекта е фирма Пи Ес Ай, която е част от Трейс Груп Холд АД.
  • Възложител на проекта е Изпълнителна агенция Пътища, а супервайзър и инженер е MottMacDonald.

 

lot2

Още новини