Начало Новини Актуално Лошото време спъва ремонта на моста на Бузовград

Лошото време спъва ремонта на моста на Бузовград

Актуално

Трябват ни само няколко слънчеви дни, за да приключим с ремонта на моста на Бузовград, заяви инж. Христо Христов, директор "Строителство" в "Пи Ес Ай" АД - Стара Загора. По-голяма част от работата била вече свършена и според инж. Христов към средата на декември т.г. мостът трябва да е напълно готов.

"Основната спънка е времето. Бетонът още не е узрял на "минималната якост" и затова не може пътят да бъде довършен", обясни още инж. Илко Димов, началник на инвестиционния отдел в Областно пътно управление - Стара Загора. Според сключения договор между фирмата-изпълнител "Пи Ес Ай" и ОПУ - Стара Загора, ремонтът на пътното съоръжение трябва да бъде завършен на 15 декември т.г. В случай обаче, че сроковете не бъдат спазени, ще бъдат наложени неустойки на пътно-строителната фирма.
"Не искам да си помисля какво може да се случи, ако мостът не бъде ремонтиран до края на годината", беше искрен още инж. Димов. Довършителните ремонтни дейности пък включвали отливане на тротоарния блок, монтиране на хидроизолация на едната лента за движение и на велосипедната алея, асфалтиране на връхната конструкция и поставяне на еластична ограда, както и на хоризонтална пътна маркировка.
Освен времето сериозен проблем е и непрекъснатият добив на на пясък в кариера на метри от моста. Вчера наш репортер фотографира как мургав мъж събира пясък в конска каруца. Според инж. Димов обаче на 1000 метра от моста не би трябвало да се извършват подобни дейности, защото ще се промени течението на реката. Още повече, че при строително-ремонтните дейности се е наложило и на два пъти да се коригира речното корито на Тунджа.
Припомняме, че ремонтът на моста на Бузовград започна на 11 август т.г. За него са предвидени 800 хиляди лева, осигурени от Агенция "Пътна инфраструктура" по програма "Аварийни обекти". По-късно бяха отпуснати още 108 362 лева за събарянето на рушащия се стар мост. Очаква се парите да бъдат изплатени след окончателното завършване на обекта.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини