Начало Новини Актуално Лондонски български хор ще изнесе концерт в Стара Загора

Лондонски български хор ще изнесе концерт в Стара Загора

Актуално

Кирил ТодоровНа 10 август от 19,00 часа в Драматичен театър Гео Милев в Стара Загора концерт ще изнесе Лондонски български хор с диригент – старозагорката Десислава Стефанова. За първи път на сцената ще прозвучат 4 от общо 6-те песни на композитора Кирил Тодоров, написани специално за този хор. Кирил Тодоров е и почетен гражданин на Стара Загора, ръководител преди години на популярните вокалните ансамбли Траяна и Фолк Скат. Песните, написани от него са по поръчка и с финансовата подкрепа на Би Би Си.

Концертът е с вход свободен и се провежда със съдействието на Община Стара Загора, съобщиха от пресцентъра. Второто турне на Лондонския български хор (The London Bulgarian Choir) в България тази година е с информационната подкрепа на Държавната агенция за българите в чужбина и започна от Копривщица. Там на 7 август Хорът участва в традиционния Национален фолклорен събор - на сцената за чуждестранни състави. Вчера е бил концертът на хора на централния площад в Пловдив. От 11 до 13 август ще е гостуването на Джаз фестивала в Банско.
Лондонският български хор е уникална група от певци от цял свят, обединени от любовта към българския фолклор и желанието да пеят като българи. Създаден през 2000 г. от певицата Десислава Стефанова, възпитаничка на Националния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“, през месец ноември тази година хорът ще навърши 10 години. Хорът е представял своя български репертоар в Уестминстърското Абатство, в големи концертни зали и модерни клубове, на фестивали и рок концерти, в посолства, по селски площади и на шлеп по река Темза.
Уникалната формация репетира веднъж седмично в Посолството на РБългария в Лондон, а след репетиции се събира в единствената кръчма, в която могат да продължат с песните – тази, намираща се в Империал Университи в близост до посолството. В хора има участници от 20 до 77 години. Най-възрастен е индиецът Нарендра Котиян, който и свири на ударни инструменти – разказа днес Десислава. Сред солистите е и Джеймс Линдзи, с когото Десислава се запознава в началото на сформирането на хора и в последствие двамата сключват брак.
През 2006 г. Лондонският български хор печели наградата на Би Би Си за некласически хор на годината, ставайки първият певчески състав, удостоен с това звание. Съставът сътрудничи с много рок, джаз и класически музиканти в уникални продукции. Най-значимата изява е концертът с рок групата Давс, излъчен на живо в телевизионния ефир в най-гледаното време през октомври 2009. Членовете на Хора са пели в саундтрака на сериала Елизабет, кралицата-девица, който спечели награда за най-добра телевизионна музика. На 9 май тази година Българският лондонски хор е пял на празничната церемония в Уестминстърското абатстсво в Лондон по случай Деня на Европа.

Още новини