Начало Новини Актуално Листни въшки съсипват липите в Стара Загора

Листни въшки съсипват липите в Стара Загора

Актуално

Символът на Стара Загора - липите, както и болшинството от дърветата в парковете и градините на областния град, са нападнати от листни въшки. Милионите малки, бели и бледозелени насекоми изсмукват хранителния сок от все още неразцъфналия липов цвят и той буквално вали от дърветата.

Нашествието на въшките е толкова мащабно, че част от ухайните в началото на лятото дървета вече са останали без цвят. Подобно е положението и в Казанлък, жалваха се местни жители.
"Знаем за проблема, но не и какво точно е отприщило популацията", коментира пред вестник Старозагорски новини началникът на звено "Озеленяване" в Община Стара Загора Галя Караджова. И допълни, че това може са е и влагата, и мръсният въздух... Според специалистката листните въшки не са опасни за дърветата, някъде може и да унищожат цвета, но като цяло липите щели да цъфнат. Далеч по-опасни били гъбичните заболявания по липите и ракът по кипарисите.
Никога досега градската растителност не е третирана със самолет, уточни Караджова, а лично тя нямала информация дали има безвредни за хората препарати. Въпросът бил от компетенцията на дирекциите по горите. В по-ограничени случаи листната въшка се унищожавала с трикратно пръскане на всеки седем дни.
Въшките щели да изчезнат с летните горещини, а със сигурност нямало да ги има през есента, успокои старозагорци началникът на звено "Озеленяване". И сподели, че лично тя е против химичната борба с паразитите по растенията, а отдава предпочитанията си на биологичната. Галя Караджова допусна, че по-едрите и черни насекоми, които също се наблюдават по листата на липите, са видове, които се хранят с листната въшка.

Още новини