Начало Новини Актуално Липсата на хартия затруднява работата на Социално подпомагане в Стара Загора

Липсата на хартия затруднява работата на Социално подпомагане в Стара Загора

Актуално

В дирекция Социално подпомагане - Стара Загора не достигат формуляри, с които се работи, освен това клиентите няма къде да извадят копие от документ, който им е необходим, сигнализираха читатели на вестника. В района наоколо също няма копирен център, преди време е имало такъв в съседната сграда, където се помещава Регионалната здравна инспекция, но и той вече не съществува.

Странното е, че в Комплекса за социални услуги по принцип се правят копия, но това се случва, когато имат хартия. Служителите притеснено обясняват, че в момента нямат. Налага се възрастни хора, майки с деца, инвалиди да обикалят квартала, за да търсят къде да си направят едно копие, което струва дребни стотинки. Дали е горещо, или не - няма никакво значение, това е загуба на време и нерви. Ако не беше жалко, можеше и да мине за смешно - институция, работеща с документи, да няма хартия, коментира Мария Димитрова, която се обади по телефона в редакцията, пише вестник Старозагорски новини.

Преди около 2 месеца служителите в дирекция Социално подпомагане направиха едночасов предупредителен протест и един от проблемите, който поставиха, беше именно липсата на формуляри, хартия и други консумативи. В края на юли, при посещението си в Стара Загора, министърът на труда и социалната политика се срещна с тях и обеща да бъдат доставени липсващите материали, като поясни, че процедурите по Закона за обществените поръчки са приключили. Месец по-късно обаче, въпреки че има някакво зареждане, проблемът не е решен.

Наистина имаме затруднения. Най-голям проблем ни е хартията формат А4, получихме известно количество, но се изчерпва бързо, защото ние работим основно с това. Процедурата за централизираната поръчка е приключена, получаваме и част от формулярите, макар и по-малко, но на моменти ни липсват някои от тях, сега нямаме образеца за семейни помощи за деца до 20-годишна възраст, обясни Петя Чакърова, директор на общинската дирекция Социално подпомагане. Тя, както и социалните работници, изпитват неудобство да обясняват на клиентите, че нямат най-необходимото. Още повече, че става въпрос за социалнослаби хора, инвалиди, възрастни, майки с деца, които наистина се нуждаят от помощ. Липсата на материали затруднява работата и на социалните работници, които често стават без вина виновни и понасят упреците на клиентите.

Като изключим задължението на МТСП да зарежда подчинените си структури с консумативи, остава въпросът за липсата на един елементарен ксерокс. Ако имаше такъв, това донякъде би помогнало за решаване на проблема, поне хората няма да обикалят квартала. И Петя Чакърова, и директорът на Бюрото по труда Георги Гьоков са единодушни, че неведнъж са водени разговори за създаване на копирен център. Сградата е собственост на Министерството на труда и социалната политика и настанените в нея бюджетни институции не могат да отдават помещение под наем, могат да го предоставят безвъзмездно, но трябва да се намери най-правилната форма, за да не бъдат обвинени в незаконосъобразни действия. Нашите клиенти са уязвими групи, стремим се максимално да ги улесним. Затова е въведено и обслужването на едно гише, но наистина е много неприятно да се връщат хора за един документ, добави Георги Гьоков.
И така - докато започне редовното доставяне на консумативите по обществената поръчка и се реши въпросът с копирния център, или още по-просто - с поставянето на един ксерокс, неудобството и за клиентите, и за работещите ще продължи. Или трябва да чакаме ново посещение на министъра.

Още новини