Начало Новини Коментари Липсата на цялостна визия за развитие на енергийния сектор е основен проблем за инвеститори и потребители, смятат експер

Липсата на цялостна визия за развитие на енергийния сектор е основен проблем за инвеститори и потребители, смятат експерти

Коментари

Липсата на цялостна визия за развитие на енергийния сектор – не само за въгледобива и горивата, е основен проблем за инвеститори и потребители, каза пред журналисти днес Славчо Нейков, председател на института за енергиен мениджмънт (ЕMI).

Административният капацитет в управлението на енергетиката в изпълнителната власт не е достатъчен за всички предизвикателства на прехода към либерализиран пазар, посочи той.

Има и проблем в прозрачността и обществения диалог на законотворчество. Ние сме изготвили позиция от 10 страници по промените в Закона  енергетиката, които сега се гледат в Народното събрание, която обаче не беше качена за обществено обсъждане, добави Нейков.

В министерството експресно се подготвят наредби как да се работи при либерализацията на пазара на електроенергия, но липсва обща рамка, която да обединява всички проекти в единна концепция, каза още председателят на института, посочи още експертът.

Хората по места нямат никаква представа какво предстои с освобождаването на пазара на ток, а и самите планове са далеч от конкретиката. Ползването на въглища в електроцентралите на принципа на административни облекчения не може да продължи, защото пазарът е по-силен и "отнася" всички мерки за подкрепа. Миналата година дружествата ползващи въглища за произвеждане на енергия направиха сериозни печалби, но тази година ще се радват ако са "на нула", добави Нейков.

Основният риск при освобождаване на цените на тока и преминаване на битовите потребители към свободния пазар е платежоспособността на домакинствата през следващите години, каза Калоян Стайков, експерт на института. Говорим за 4,7 млн. домакинства, които формират около една трета от потреблението на енергия, каза Стайков. Мрежовите оператори ще трябва да купуват на свободни цени, а да продават на регулирани цени, за да облекчат домакинствата, посочи той.

Заради популизма на политиците санкциите за забавяне на присъединяване на ВЕИ мощности към електропреносната мрежа вече са по-високи, отколкото за замърсяване на околната среда, каза Славчо Нейков. По същия начин с промените в Закона за пътищата санкциите за пиян или дрогиран шофьор са по-тежки от тези ако, блъсне човек на пътя, каза Нейков.

Всяко развитие на енергийния сектор минава през подобряване на преносната мрежа, без значение какъв е източника на енергия – ВЕИ или друг. Бурното увеличаване на производителите на енергия води до огромно чакане за присъединяване към електропреносната мрежа. В Англия, например, за присъединяване към мрежата сега вече се чака до 2043 година, посочиха експерти от института.

Източник: БТА

Още новини