Начало Новини Актуално Линде газ отбеляза 10 години от изграждането на предприятието за разделяне на въздуха в Стара Загора

Линде газ отбеляза 10 години от изграждането на предприятието за разделяне на въздуха в Стара Загора

Актуално

На 22 юни по повод 10-годишния юбилей на Линде газ България представителят на Свободна държава Бавария в България и главен управител на Германо-българската индустриално-търговска камара д-р Митко Василев и почетният консул на ФРГ в Пловдив д-р Мариана Чолакова посетиха мощностите, разположени в икономическата зона на Стара Загора.

На 10 октомври 2006 г. фирмата инвестира 10 млн. лв. в изграждането на инсталация за разделяне на въздуха в базата си в Стара Загора. Дотогава разполага само с пълначна станция. Общо четири са търговските бази -Стара Загора, Русе, Ловеч и Търговище.
В качеството си на производител на технически газове Линде газ България представи на гостите си производствената база в Стара Загора. Производството е единствено по рода си в България и използва изцяло немско ноу-хау. Линде газ България е дъщерна фирма на баварския гигант Линде груп. В България има над 3000 клиенти и над 120 резервоара, инсталирани направо при клиенти. Има и износ от България за Гърция, защото мощностите в Гърция се оказват недостатъчни. Домакини на събитието бяха Апостолос Пантис, корпоративен шеф на Линде груп за Югоизточна Европа, и мениджърът на Линде газ в Стара Загора Иван Иванов, пише вестник Национална бизнес поща.

Пред завършване е завод за технически газ специално за Стомана Перник, съобщиха от фирмата. Газът ще се използва само в производството.
Д-р Митко Василев съобщи новината, че на 20 октомври т.г. министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков ще посети Бавария. Голяма е надеждата заедно с министър Трайков Бавария да посети и премиерът Бойко Борисов. Д-р Василев съобщи, че германските инвестиции в България през 2008 г. са били 792 млн. евро, а през 2009 г. едва 240 млн. евро. Спадът е породен от кризата, но потенциалът на Германия е значително по-голям, смята Митко Василев. Ако преди години Германия е била инвеститор номер 1 в България, то в последните години тя е едва пета след Австрия - на първо място, следвана от Холандия, Гърция, Великобритания.

Още новини