Начало Новини Актуално Лиляна Загорчева: Социалните мрежи са безценна нова възможност за малкия бизнес (видео)

Лиляна Загорчева: Социалните мрежи са безценна нова възможност за малкия бизнес (видео)

Актуално
Лиляна Загорчева MB Communications

Провеждането на успешна маркетингова кампания, от която дадена фирма може да се възползва, при това без да инвестира пари, е възможно. Инструментът да се прави маркетинг с нулев бюджет са социалните мрежи в интернет, казва Лиляна Загорчева, ръководител на фирма MB Communications, която има добър опит при решаване на конкретни фирмени казуси.

Дори и да не се похарчат пари, за да има успех едно начинание, например при използването на социалните мрежи, винаги трябва да се отдели време и човешки ресурс -  на хора със знания и опит. За добрия резултат са необходими и желание и прецизност при изпълнение на детайлите в работата, казва Лиляна Загорчева. А това са и най-ценните ресурси, които определена фирма може да инвестира в доброто си представяне чрез интернет и социалните медии.

Все пак от MB Communications казват: Да, възможно е да се прави добър маркетинг с нулев бюджет. Твърдението се базира и на сравнение с огромните бюджети, които определени компании отделят за класическа реклама в традиционните медии – телевизия, радио, вестници и списания. В сравнение с тях маркетингът и рекламата чрез интернет и най-вече с помощта на социалните мрежи може да гарантира много по-голяма ефективност. Това се прави и в България и има много добри примери, казва Лиляна Загорчева.

Погрешно е впечатлението, че социалните медии – форумите, блоговете, Фейсбук (Facebook), Туитър (Twitter), Ютюб (Youtube) и десетките други мрежи, се ползват само от младите хора, които имат специфични интереси. Около 30% от българите, които са потребителите на Фейсбук, са над 46 години. Бизнес аудиторията също е там и при това е много активна.

И все пак, с какво трябва да се започне, ако сега една фирма е решила да наложи присъствието си в интернет. Първо трябва да слуша и да гледа, казва Лиляна Загорчева. След това трябва да намери собствен начин, как да стане участник в диалога с другата страна, с клиентите си. Смисълът да се инвестира време и усилия от една компания в интернет и в социалните мрежи идва от това присъствието ѝ там да бъде 1. полезно, 2. полезно, 3. полезно, но също така и забавно. Ако ти си полезен на своята аудитория, даваш ценни съвети и нов, професионален поглед върху нещата, с които се занимаваш, това е много добро начало, казва Загорчева.
Правилното използване на социалните мрежи за реклама може да бъде много добър и ефективен инструмент, но заедно с това то е и нож с две остриета.

Тази възможност е нова, тя е безценна най-вече за малкия и за средния бизнес. Много често обаче ръководителите на фирми се притесняват от директния контакт с човека от другата страна. Има компании, които създават свои профили във Фейсбук и след това забраняват на хората да пишат коментари и да споделят мнението си. Това е абсурд. Не така е логиката на общуването чрез социалните медии. Не се прави така, заявява Лиляна Загорчева. В социалните медии трябва да бъдеш готов да посрещнеш директно и неприятните коментари. Трябва да имаш ясен отговор на всяка критика и увереността да заявиш позиция, съветват специалистите от MB Communications. Хората, които имат опит при общуването в социалните мрежи знаят, че ако някой те критикува е дори плюс, а не проблем.

Тези съвети и много конкретни примери от практиката чуха и участниците в еднодневното обучение, което хората от MB Communications проведоха в залата на Търговско-промишлена палата – Стара Загора. Участници в обучението бяха представители на водещи в своите области фирми от Стара Загора. Всички те дадоха много висока оценка на лекторите. Получиха знания и практически съвети, които могат да приложат веднага, за да развият комуникацията със своите партньори и клиенти чрез най-голямата и най-достъпната медия – интернет.


Видеото в youtube

Още новини