Начало Новини Актуално Лиляна Павлова: Ще санираме над 50% от многофамилните жилища 100% безвъзмездно (видео)

Лиляна Павлова: Ще санираме над 50% от многофамилните жилища 100% безвъзмездно (видео)

Актуално

Лиляна Павлова: Ще санираме 50% многофамилни жилища 100% безвъзмездноВъвеждане на сериозни мерки за повишаване на енергийната ефективност предвижда националната предизборна програма на ПП ГЕРБ. Ще бъде създаден Фонд за енергийна ефективност за многофамилните жилищни сгради. За първата фаза той ще разполага с 2 млрд. лева. Средствата ще позволят да бъдат санирани над 50% от тези сгради в страната.

Това съобщи на среща с домоуправители и жители на кв. Железник в Стара Загора водачът на листата на Граждани за европейско развитие на България Лиляна Павлова.

През първите две години Фондът ще осигури за бенефициентите 100% безвъзмездна помощ за санирането на сградите. След този период държавата ще покрие между 75 и 80% от необходимите средства, като в програмата ще бъдат включени и еднофамилни жилища.

Ще бъде направено цялостно обследване, укрепване и саниране на сградите. Опитът показва, че след въвеждането на тези мерки разходите на домакинствата за отопление се понижават с над 50%, което е сериозен социален ефект, каза Лиляна Павлова. Програмата за въвеждането на мерки за енергийна ефективност в жилищата ще осигури работа и на строителния сектор.

ГЕРБ предвижда програмата да бъде напълно децентрализирана. За да се кандидатства за финансиране е необходимо решение на етажната собственост, подаване на декларация и останалата необходима документация. Държавата ще предостави финансовите средства на общините. За да няма съмнение, че ще бъдат облагодетелствани дадени фирми, условието, което ще поставим е местните администрации да сключат голям рамков договор с всички фирми от бранша в съответната община, за да се разпредели работата между тях равномерно, обясни Лиляна Павлова.

Пред жителите на кв. Железник тя заяви още, че ако ГЕРБ спечели отново доверието на хората и се върне на власт няма да променя данъците, за разлика от намеренията на своите опоненти, в лицето на БСП, например. Водачът на листата на лявата коалиция Драгомир Стойнев, който загроби българската енергетика, предлага вдигане на данъците, а това означава увеличаване на сивия сектор и свиване на пазара на труда, коментира Лиляна Павлова.

Тя обеща през следващата година от спестените средства по ОП Регионално развитие община Стара Загора да получи 30 млн. лева за 50 нови автобуса, с които изцяло ще се обнови градският транспорт.

В изборната бюлетина кандидатската листа за народни представители на ГЕРБ е с номер 9.

Купуването и продаването на гласове е престъпление.

 

Още новини