Начало Новини Актуално Ликвидират незаконния автопазар край Стара Загора

Ликвидират незаконния автопазар край Стара Загора

Актуално

Незаконният автопазар в кв. "Кольо Ганчев" в Стара Загора ще бъде ликвидиран. Това е категоричното становище на новото ръководство на ОДМВР - Стара Загора. Първата акция е насрочена за 14 ноември, когато униформените няма да позволяват на продавачи и купувачи да спират и търгуват на пътя за Раднево.

Решението е взето след поредната публикация в "Старозагорски новини" от 9 ноември - "Тапата на Стара Загора".
Явно изнесената информация е преляла чашата на търпението и 20-годишното нерегламентирано тържище най-после ще бъде закрито. Миналата събота репортерският ни фотообектив засече не само коли и авточасти, но и перилни препарати, омекотители без информация за производителя, гуми, струпани на асфалта, дънки, семки, долни гащи и дори шевна машина. С една дума - битпазар, на който преди две седмици органите на реда заловиха и нелегален търговец на оръжие. Колоните от паркирани в нарушение на закона коли пък се виеха от бившия завод "Тачо Даскалов" чак до обиколния път. По останалата тясна ивица от пътя щъкаха хора, а транзитно преминаващите моторни превозни трудно си пробиваха път през навалицата.
Акциите, свързани с драстичните нарушения на Закона за движение по пътищата и на общинските наредби, ще продължат и през следващите съботни дни, заявиха от полицията. Целта е да се възстанови безопасността на движението, а дали ще има пазар, или не, това вече е от компетенцията на градските власти.
Според зам.-кмета на Общината Белчо Белчев, на този етап са набелязани три варианта за изместването на пазара. Първият е теренът, отреден за зеленчукова борса, която така и не заработи. Парцелът е на околовръстния път и е близо до сега съществуващото незаконно тържище. Днес Белчев и новият началник на РПУ Петко Петков ще огледат мястото и ще преценят дали е подходящо.
Втрият вариант е общински имот, на който се провежда есенният панаир. Идеята е теренът да се раздели на две - за търговците, предлагащи коли, и за леките автомобили на купувачите. Щяло да има регламентирани места за сергиите с авточасти. Ако този вариант се приеме, то ще се налага всяка събота да се прави временна организация на движението от фабрика "Загорка" до първите жилищни блокове.
Третото възможно място, според Белчев, е свободна площ около Тракийския университет. На този етап зам.-кметът не се ангажира със срокове, през които въпросът ще бъде решен, но едно е ясно - тази събота автопазар в Стара Загора няма да има. Пристигащите ще бъдат връщани от полицията и информирани за решението на Общината. Пазарът може да заработи най-рано от следващата събота, 21 ноември. Дотогава всички проблеми около новия терен ще трябва да бъдат решени - охрана, полицейско присъствие, екотоалетни, заплащане от страна на продавачите и т.н.

Още новини