Начало Новини Актуално Ликвидират Кризисния център в Стара Загора

Ликвидират Кризисния център в Стара Загора

Актуално

От 1 март 2010 година Кризисният център при Сдружение "Самаряни" в Стара Загора е без една стотинка - каза изпълнителният директор Дияна Димова. - Нашите договори приключиха. В момента имаме 14 настанени майки с деца. Една от тях е с мозъчни проблеми след нанесен побой от съпруга й, друга - със счупен крак, всички - с психични разстройства и травми. До няколко дни се мъчим да им намерим работа и място за живеене, да настаним децата, ако е възможно в социални домове.

Въпреки всички положени усилия, вървим към приключване на 6-годишната си дейност. Затваряме единствения в Южна България Център за настаняване на жени и деца, жертви на насилие.

Със сълзи на очи Диана Димова сподели, че няма врата, на която да не са почукали по няколко пъти - от умоляване до заплашване. Всички инстанции и институции "им съчувстват", но ги съветват да се спасяват сами, пише вестник Старозагорски новини.
Стана ясно, че ако до седмица или максимум 10 дни не се получат пари отнякъде, Кризисният център ще остане само спомен.

Като последна инстанция преди две седмици "Самаряни" писаха писмо до началника на Кабинета на премиера Бойко Борисов - Румяна Бъчварова. Странно защо, полученият отговор е подписан от финансовия министър Симеон Дянков. В него се казва, че за 2010 г. отказаните услуги трябва да се поемат от общините, а през 2011 г. държавата ще ги финансира. Община Стара Загора няма заложени средства и от нея няма очаквания.
В края на февруари 2010 г. Сдружението писа второ писмо до министър-председателя, на което отговор няма.
В него се припомня, че през Кризисния център "Самарянска къща" за 6 години са преминали над 220 жени и деца. Само за 2009 г. услуги по настаняване са ползвали 107 души, от които 64 са деца.
"Обръщаме се с призив за подкрепа към Вас и Вашия екип, г-н премиер, за да гарантираме и защитим тези деца неотложно!" - се казва в текста.
Издръжката на едно място в центъра е 7000 лева на година. За старозагорския Център това са около 140 000 лева. През изминалите 6 години годишната издръжка е 60 000 лева. За да не се затвори Центърът през 2010 г., докато през следващата държавата ще започне да го финансира, са нужни 50 000 лв. На първо време трябват 5000 лева за заплати на 8-те висококвалифицирани специалисти - психолози, социолози и пр., които се грижат за настанените в Центъра. За храната има партньори.

Още новини