Начало Новини Актуално Лихвите от депозитите на физическите лица ще се облагат с 10% от 2013 г.

Лихвите от депозитите на физическите лица ще се облагат с 10% от 2013 г.

Актуално
липви депозити облагане

Лихвите от депозитите на физическите лица ще се облагат с 10% от 2013 г. Това съобщи на брифинг след заседанието на Министерски съвет вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. В Закона за данъците върху доходите на физически лица се предвижда доходите от лихви по влогове и депозити в търговски банки, клонове на чуждестранни банки, установени в държавата-членка на ЕС и в други държави-членки по споразумението за Европейското икономическо пространство, да бъдат изключени от обхвата на необлагаемите доходи.

Това посочи министърът, информира Агенция Фокус. В България има единен данък върху физическите лица и търговските лица и той е 10%. Това е най-ниският данък в ЕС. Необлагането на лихвите от депозитите е едно изключение и това е регресивно, защото по-големи банкови депозити имат по-богатите. Някой, който работи на минимална работна заплата, плаща данък, а някой, който има голям капиталов доход и си го държи в банка в моментаq не плаща такъв доход. България е единствената страна от тази година, която няма данък върху лихвите от депозитите. До миналата година така беше и Румъния. Ние сме единствените и това е правилно. Фискалният ефект на това ще бъде около 120 млн. лева, каза още Дянков. В България под 10% от населението има депозити над 20 000 лева.

Въвежда се единно платежно нареждане, което предвижда поредност на погасяването на публичните задължения. По този начин на бизнеса се спестяват около 50 млн. лева. В момента средният бизнес на месец подава между 8 и 12 различни данъчни декларация. С единното платежно нареждане ще се подава само една данъчна декларация само в една сметка. По този начин ще бъде подобрена и работата на данъчните. Запазва се досегашният ред за погасяване на осигурителните вноски на задължително допълнително пенсионно осигуряване. Те ще събират в отделна сметка с оглед на капиталовия им характер и запазване правата на осигурените.

Още новини