Начало Новини Актуално Лихварят Илчо Илев отново е задържан

Лихварят Илчо Илев отново е задържан

Актуално

Вчера следобeд бившият шеф на Cледствения арест в Стара Загора и настоящ адвокат Илчо Илев, ужилил стотици с лихварската си дейност, отново е с мярка за неотклонение задържане под стража. Тя е наложена по разпореждане на Окръжна прокуратура - Стара Загора, за 72 часа. Причината е установяване на нови обстоятелства по делото, а именно оказване на влияние върху свидетелите.

Вестник Старозагорски новини припомня, че групата лихвари в Старозагорско, за чийто тартор разследващите сочат Илчо Илев, бяха задържани първоначално при акция Лихварите през ноември м.г. Срещу Илев са повдигнати обвинения по чл.321, ал.3 от Наказателния кодекс (НК) за организиране и ръководене на престъпна група, по чл.252 от НК за лихварство и по чл.253 от НК, касаещ пране на пари.
След многобройни обжалвания на ареста си, на 4 юли т.г. Апелативният съд в Пловдив пусна под гаранция срещу 30 000 лева Илчо Илев. Научили новината, пострадалите от лихварската му дейност, обединени в сдружение Справедливост за хората, изчакаха края на церемонията по освещаване знамето на ОДМВР на 5 юли, за да разговарят с вътрешния министър Цветан Цветанов.
Страхуваме се, че след като го пуснат от ареста, отново ще започнат заплахите. Страхуваме се за живота си! Като адвокат, Илев знае нишите за манипулации в съдебната система и умело ги използва. Делото е знаково, защото касае над 500 измамени граждани, чиито имоти са били отнети чрез престъпна схема, заявиха пред Цветанов от сдружение Справедливост за хората. Вицепремиерът им обеща съдействие и броени дни след срещата беше сформирана четиричленна група от магистрати и полицаи от София, която на 12 юли т.г. разговаря с граждани, пострадали от дейността на Лихварите в Стара Загора.
Досъдебното производство по делото Лихварите е в напреднала фаза! Очаква се резултат само от още една графологична експертиза. В най-кратки срокове ще се търси привличането на ефективно работещ наблюдаващ прокурор, след като местни магистрати си направиха отвод. Щом прокуратурата приключи работа, делото ще се гледа в Специализиран наказателен съд, занимаващ се с деянията на организирани престъпни групи, заяви тогава Евгени Диков, прокурор в девети отдел на Върховната касационна прокуратура - за борба с тежката и организирана престъпност, и член на сформираната от Цветанов работна група.
Към настоящия момент разследването е установило над 400 клиенти на Лихварите, над 200 вписани ипотеки над имоти - собственост на задължени лица по договори за заем, записи на заповеди и договорни ипотеки. Десетки хора, загубили имотите си заради заеми, взети срещу убийствени лихви, се оплакаха, че са жертва на системни заплахи и живеят в страх.
В отговор Илев се яви пред медиите в Стара Загора на 18 юли заедно с две представителки на инициативния комитет в негова защита, които твърдяха, че лансираните обвинения срещу Илев са лъжи и че го атакуват хора, сред които имало и такива с по 4 влезли в сила присъди за източване на ДДС.
По стечение на обстоятелствата обаче Илев отново е задържан, въпреки опитите да се въздейства на общественото мнение. Очаква се мярката му за неотклонение да бъде гледана днес.

Още новини