Начало Новини Актуално Лихвар придобива стотици жилища в Стара Загора

Лихвар придобива стотици жилища в Стара Загора

Актуално

Семейство лихвари успя чрез ловка измама да се докопа до 500 жилища в Стара Загора и региона. Повечето от жертвите вече са на улицата и едва оцеляват. Сред измамените има и цяло семейство, което се е разболяло от рак. Двамата родители починали наскоро, а дъщеря им въпреки коварната болест продължава да търси възмездие.

40-годишният адвокат Илчо Илев, който от дълги години върти заложни къщи, вкарал в престъпната схема цялата си фамилия. За него работели съпругата му Станислава, брат му Евгени и майка му Бонка, която е пенсионерка. Първа помощ в измамните сделки му оказвали още тъстът и тъщата му и най-верният му приятел Станко Желязков, пише вестник Телеграф. Справка в Агенцията по вписванията сочи, че на тяхно име се водят над 500 имота - апартаменти, магазини и офиси.

На всичките си жертви Илчо Илев и родата му прилагали една и съща схема. Те търсели закъсали за пари хора, след което услужливо им предлагали да ги подпомогнат с малък финансов кредит от порядъка на не повече от 200 до 500 лева. Измамниците разигравали театър, като целта била хората изцяло да им се доверят. По време на „сделката" лихварят винаги давал на длъжниците си да се разписват върху празни листове, като уточнявал, че след това ще допише текста на договора. След месец-два обаче настъпвал истинският ад.Опаричените разбирали, че са поставени в патова ситуация. Според дописания от адвоката документ те вече дължали непосилни суми от порядъка на 30-50 хил. лева. Целта на Илев обаче не била да се добере до пачките на закъсалите, защото отлично знаел, че няма откъде да ги вземат. Затова той завеждал съдебни дела за невърнатите кредити, след което чрез един и същи частен съдия-изпълнител - Кръстьо Ангелов, пристъпвал към изземване на имотите. Любопитна подробност е, че сделките по прехвърлянето на жилищата се сключвали винаги при нотариус Маргарита Илиева. В случаите, когато на Илев се налагало да отпуска по-големи заеми, той винаги принуждавал длъжника да препише като гаранция имотите си на някой от членовете на семейството му. Уговорките на мошеника, че ще върне жилищата след издължаване на заема, обаче оставали само на думи. Имам документи за всичко, който иска да си търси правата в съда, коментира пред вестник Телеграф Илчо Илев.

Фатална среща на алкохолика Живко Стоянов с един от хората на Илчо Илев през 2007 г. в старозагорската кръчма „Халбите" обръща живота на семейството му с хастара наопаки и го превръща в трагична сага. След поредния запой Живко получил атрактивно предложение да купи 4,5 декара земя, която била „златна", защото през нея след време щяла да мине магистралата. Човекът, който работел в ТЕЦ „Марица-изток", се съгласил, но признал, че няма откъде да извади 60 хил. лв., за да плати. Тогава мъжът, който отправил апетитната оферта, подсказал, че може да го заведе при „едни хора", които са готови на мига да му услужат с парите. Убедили алкохолика, че ако продаде веднага земята, от нея ще вземе 300 хил. евро и така ще си погаси заема. Оттук насетне историята се превърнала в чисто криминален роман. За да обезпечи кредита, Живко Стоянов бил принуден да прехвърли 3-те си апартамента в центъра на Стара Загора. Макар че жилищата били семейна собственост, сделките пред нотариус Маргарита Илиева били изповядани без съпругата на Живко. Така до края на живота си - освен че останал на улицата, измаменият не получил нито лев от централата. Цялата му заплата отивала за погасяване на дълга. Последвала серия от заплахи за живота. Мутрите го предупреждавали да си затваря устата за всичко, в което участва. От ден на ден натискът ставал все по-брутален.
Шокът от случилото се отключил у Живко и съпругата му рак и в рамките на една година починали. Същата участ сполетяла и дъщеря им Павлина. В момента 39-годишната бивша директорка на училище е със злокачествено заболяване на лимфните възли. Не може да седне и секунда на стол заради непоносимите болки, които изпитва по цялото тяло. Принудена е да живее на таван. Не ползва електричество, защото няма средства да плаща. Цялата й пенсия от 150 лв. отива за животоспасяващото й лекарство. Храни се при приятелката си Станка Димитрова, която също като нея е останала без дом след среща с Илчо преди четири години. „Знам, че догодина може да не съм жива. Но ще се боря до последно, за да си върна дома, от който ме изгони Илко. Той дойде вкъщи един ден след смъртта на тате. Бях бременна в 8-ия месец, но това не го спря да ме прогони. Загубих бебето си. За това, че съм на улицата, трябваше да дам 5-годишната си дъщеричка Мария за отглеждане в „Майчин дом", разказа през сълзи Павлина.

Жертвата Людмила Събева: Казаха ми да продам органите на дъщеря си

- Людмила, как попаднахте в мрежата на Илчо Илев?

- Преди време имах нужда от пари. Знаех; че Илев дава пари на кредит. Когато се обърнах към него, веднага ми услужи с 14 000 лв. По-късно, без да знам, извикал дъщеря ми и я накарал да подпише празни бланки на запис на заповед. Така изведнъж се оказа, че имаме да му даваме 38 000 лева. Страхувам се, защото този лихвар не един и два пъти е фабрикувал документи. Може в един момент да се окаже, че му дължа 200 бона.

- Обърнахте ли се към полицията?

- Няма институция, която да не съм потърсила за помощ. Страшното е, че Илко Илев ме заплаши, че ако не му се издължа, ще отвлече детето ми и ще продаде органите му. Всеки ден живея в очакване да ми съобщят нещо ужасяващо. Знаете ли, че в този град всички се страхуват от Илчо.

- Какво ви кара да мислите така?

- Нито един адвокат в града не иска да поеме защитата ни. Отказват не само на мен, но и на останалите пострадали хора  с мотива, че битката предварително е загубена. Принудени сме сами да се оправяме със сложната юридическа терминология.

Пенсионерка раздава по 400 хиляди лева заем на година

Майката на Илчо Илев, която е пенсионерка, се оказва една от най-маститите кредиторки в държавата. Това става ясно от условията на сключените договори за ипотека на част от жертвите. Баба Бонка е била навремето държавен служител. Въпреки това с лекота е раздала през 2004 г. 170 хил. лв. на закъсали хора. Сърцето ѝ обаче не могло да издържи на вопъла на нуждаещите се и през следващата година. Тогава тя отпуснала 180 хил. лева кредити. Досега Бонка съвсем се замогнала, тъй като нямала никакъв проблем да отпуска заеми за по 450 хил. лева на година. До този момент данъчните не са се интересували откъде възрастната жена се сдобива с маститите суми.

Още новини