Начало Новини Актуално Лидл и Пикадили отговарят първи на новите директиви за найлоновите торбички

Лидл и Пикадили отговарят първи на новите директиви за найлоновите торбички

Актуално
найлонови торбички

От 1 октомври таксата за производство и внос на найлоновите торбички за еднократна употреба у нас нараства до 15 ст. Дълго отлаганото решение на министерския съвет най-после е факт. То е част от дългосрочна европейска програма за опазване на околната среда и България е една от държавите в ЕС, които последни въвеждат подобни екологични мерки.

Съгласно директивите, до 2014 г. цената на торбичките трябва ДА ПОСКЪПВА ПОСТЕПЕННО, ЗА ДА ДОСТИГНЕ 55 СТ. От тази такса ще бъдат освободени само торбичките, които служат за първична опаковка и са в непосредствен контакт с храни, които не могат да се продават без опаковка.

Според представители на екологичното министерство, поскъпването на пликчетата ще има не само екологичен ефект. Още през тази година то щяло да спести на домакинствата, които ще се ограничат да пазаруват в найлонови торбички, по 36 лв. През 2014 г. спестената сума щяла да набъбне на 400 лева, като се има предвид фактът, че СЕГА ГОДИШНО У НАС СЕ УПОТРЕБЯВАТ 1.2 МЛРД. ТОРБИЧКИ, пише вестник Национална бизнес поща.
Бизнесът, ангажиран с производството на изделия от полиетилен, реагира остро на поскъпването. Собственици на фирми заявиха, че новата мярка не само няма да има ефект, но и ще доведе до фалити и поредно поскъпване на цените на хранителните продукти. Освен това, ще увеличи и нерегламентирания внос на торбички. Бизнесмените посочиха за пример РУМЪНИЯ, В КОЯТО ЦЕНАТА НА ТОРБИЧКИТЕ БИЛА 5 ЕВРОЦЕНТА а въведената преди повече от година такса при съседите не се е отразила по никакъв начин на потреблението на торбички от найлон.
В някои вериги хипермаркети обаче, побързаха да реагират на новите европейски изисквания. Пикадили пуснаха първи така наречените торбички под наем. Еднократните полидегралексови торбички ще са на цена от 5 ст., но всеки клиент, който си закупи такава, ще има възможност да я върне и да получи парите си обратно. Така ПИКАДИЛИ ДАДЕ ВЪЗМОЖНОСТ НА КЛИЕНТИТЕ СИ ДА НАЕМАТ ТОРБИЧКА и сами да решат дали да я върнат за рециклиране в магазина и да получат парите, които са дали за нея, или да я изхвърлят с риск да замърсят природата. Във всички обекти в страната, включително и в Стара Загора, са поставени специални контейнери, в които клиентите могат да оставят използваните си еднократни торбички. Пикадили ще ги предава за рециклиране и след преработка ще ги използва отново в търговската си мрежа.

Нашите усилия са насочени главно към ограничаване използването на торбички за еднократна употреба. В момента можем ДА ПРЕДЛОЖИМ НА КЛИЕНТИТЕ СИ ЛЕСЕН НАЧИН ДА ДОПРИНЕСАТ ЗА ЧИСТОТАТА НА ТЕХНИТЕ ГРАДОВЕ, спазвайки трите основни принципа - reuse (многократна употреба) чрез платнените чанти, recycle (повторно използване на суровините) чрез торбичките под наем и reduce (намаляване на потреблението на торбички) чрез хартиените пликове, които ще предложим в най-скоро време. Целта ни е до 2-3 години напълно да премахнем еднократните торбички, коментира Николай Нешев, изпълнителен директор на Пикадили.
Ние сме едва от 4 месеца на българския пазар, но следим внимателно темата и ЩЕ ПОДГОТВИМ ДЪЛГОСРОЧНА СТРАТЕГИЯ, обясниха от пресотдела на друга голяма чуждестранна верига в България - Лидл. Оттам напомниха още, че торбичките, продавани в Лидл, са рециклируеми, за разлика от тези на повечето дребни и по-едри търговци у нас.

Още новини