Начало Новини Коментари Лидия Шулева: Бюджет в този вид ще наруши фискалната стабилност, която поддържаме от години

Лидия Шулева: Бюджет в този вид ще наруши фискалната стабилност, която поддържаме от години

Коментари

"Най-после хората в парламента, депутатите, трябва да започнат за работят - за разнообразие. Досега нищо съществено не са свършили". Това заяви пред БНР Лидия Шулева, бивш вицепремиер, както и бивш министър на икономиката и на социалната политика. Според нея "да се занимават с безсмислени спорове и кавги е безотговорно".

Бюджетът не трябва да бъде приеман и изпълняван в този вид, защото ще наруши фискалната стабилност, която поддържаме от години, смята тя.

В предишния парламент "от своеволни пипания на бюджета стигнахме до тези величини на разходите, които са показани в бюджета на служебното правителство", коментира Шулева.

Няма проблем да се постигнат 3% дефицит, въпросът е с какви компромиси, отбеляза тя. По думите ѝ приходите са подценени, а там има сериозен резерв. Има и неща, които не са планирани - например вероятни приходи от ЕС във връзка с ПВУ и оперативните програми, тъй като те са в застой.

Относно разходната част на бюджета Лидия Шулева посочи като голям резерв за бюджета капиталовите разходи. Тя припомни, че и миналата година капиталовата програма не е била изпълнена.

"Капиталова програма от 10 милиарда няма как да бъде изпълнена до края на годината. Това е много жалко. Това са ремонти и инвестиции, които са изключително важни за държавата

Още новини